Drugi svjetski rat

Posebno izdanje VP-a - Wehrmacht

Posebno izdanje VP-a - Wehrmacht
Vojna povijest
22.11.2013.
u 13:04

Prvi put na hrvatskom jeziku sve o povijesti njemačkih oružanih snaga od 1935. do kapitulacije 1945.

Evo ga, tu je, izašao je! Da, evo, u vašim je rukama posljednje ovogodišnje posebno izdanje VP-a, o njemačkom Wehrmachtu, izdanje koje su mnogi čekali. I tako smo, nakon Crvene armije, Amerikanaca i Japanaca, s njime završili ovogodišnji ciklus od četiri posebna broja magazina koji su posvećeni vojskama u Drugome svjetskom ratu. Zahvaljujem svima koji ste nas i kroz ova izdanja prepoznali te nas nastavili pratiti, čitati. Dakako, kao i u prijašnjim brojevima, tako i u ovome o Wehrmachtu nije rečeno sve, zapravo je rečeno samo malo, ali ono osnovno što bi se o svakoj vojsci trebalo znati, da imate sve opće informacije na jednome mjestu na hrvatskom jeziku, da budu kao svojevrsni priručnici, jer takvog nečega nedostaje na našemu jeziku. O Wehrmachtu ne da ne stane sve u ovo izdanje, za tu temu trebale bi knjige i knjige ako bi željeli sve obraditi. Nadam se i vjerujem da ćemo jednoga dana imati i knjigu o tome.

O Wehrmachtu piše kolega Mario Werhas, zacijelo najbolji poznavatelj te tematike ne samo u Hrvatskoj nego i šire, koji je o tome već počeo pisati i za redovni broj VP-a u više nastavaka, pa neke detalje o Wehrmachtu možete naći u tim brojevima, čega ovdje nema, kako se ne bi ponavljali. Temu smo podijelili na tri zasebne cjeline, od čega na kopnenu vojsku dakako otpada najviše prostora, a onda su tu još i zrakoplovstvo i mornarica. Vjerujem da će mnogi od vas ostati iznenađeni, zatečeni, ali i oduševljeni kad vidite da je cijelo ovo izdanje u boji, da nema ni jedne crno-bijele fotografije. To možemo zahvaliti njemačkom vojnom časopisu „Signalu“ koji je izlazio kako na njemačkom tako i na mnogim drugim jezicima dokud je došla Njemačka vojska, pa tako i na hrvatskom. U mnogim svjetskim izdanjima o Wehrmachtu ili njegovim dijelovima jako se često koriste upravo ove fotografije, a sada će ih prvi put i šire hrvatsko čitateljstvo imati prilike vidjeti. Za izvanredno dobro napravljene karte opet možemo zahvaliti ekipi iz Večernjakove infografike koji su se itekako izvještili u njihovoj izradi. I za kraj, iduće godine nastavljamo s ovim posebnim izdanjima, i s Drugim svjetskim ratom. A koje će teme biti, o tome ćemo vas na vrijeme izvijestiti, samo nastavite pratiti VP.

Ključne riječi

Komentara 1

CR
Cro1941Templar
22:27 07.01.2014.

svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije