PRUSI

Posljednji feudalni rat u Europi 2. dio

CC
Foto: Wikimedia Commons
30.01.2015.
u 13:56

Bilo je to najgore povlačenje danskih vojnika u povijesti koji su mnogi uspoređivali s Napoleonovim napuštanjem Moskve.

Poslije upada saveznika u Hosltein danske su postrojbe bile prisiljene na povlačenje kako ne bi došle u okruženje. Glavni danski zapovjednik general Christian Julius de Meza postavio je tada obranu na dobro utvrđenoj pograničnoj liniji Dannevirke. Austrijanci su napali frontalno, dok su Prusi pokušali zaobići liniju preko zaleđenih močvara kod Mysundea.

Dok su Prusi šest sati uzaludno jurišali, Austrijanci pod generalom Gondrecourtom, u bitki za Königshügela blizu Selka u snježnoj mećavi na -10 stupnjeva Celzijevih, potisnuli su Dance natrag. Nakon ovoga danski zapovjednik noću je napustio utvrđenu Dannevirke liniju. Bilo je to najgore povlačenje danskih vojnika u povijesti koji su mnogi uspoređivali s Napoleonovim napuštanjem Moskve. Danci su izgubili gotovo sve topništvo, mnogi vojnici su se smrznuli, a puno vojnika izgubljeno je i u borbama na zalaznici protiv nastupajućih pruskih i austrijskih postrojbi koje su krenule u progon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije