Prvi broj magazina na mnogim je mjestima doslovce razgrabljen, hvala na ukazanom povjerenju

05.05.2011. u 00:00

Poštovani čitatelji, dragi ljubitelji vojne povijesti i militarije, evo nas već s drugim brojem Večernjakova mjesečnog magazina “Vojna povijest”. A prvi, travanjski broj, na mnogim prodajnim mjestima doslovce je razgrabljen u prvih nekoliko dana prodaje. Štoviše, zanimanje za njega toliko je da smo dobili čak narudžbu i iz Makedonije! To je najbolji dokaz kako smo napravili prvorazredan izdavački pothvat. I hvala vam na ukazanom povjerenju, na čitanju, na slanju pisama i fotografi ja, na pozivima, na pohvalama i primjedbama, kao i na dobronamjernim kritikama. Pohvale nam dakako gode, a sve kritike uzet ćemo najozbiljnije u obzir kako bismo bili još bolji. Ovoliko povjerenje koje ste nam ukazali odmah od prvog broja dodatno nas obvezuje da budemo što zanimljiviji, seriozniji, da obrađujemo teme kojih se nitko nije dotaknuo ili su na marginama obrađene, da otkrivamo nove stvari, da stare priče prikažemo u novom svjetlu, ali da se u svemu maksimalno držimo činjenica, bez ideoloških primjesa, i hladne glave. Također vam hvala na mnoštvu ponuda za suradnju, kao i na poslanim tekstovima i fotografi jama. Neke od tih materijala objavili smo u ovom broju. Primjerice, zanimljivu reportažu koju nam je poslao gospodin Boris Fabian o američkom nosaču zrakoplova Interpidu iz Drugog svjetskog rata, koji je danas nezaobilazni muzejski izložak u New Yorku. Ili dragocjene fotografi je iz Prvog svjetskog rata koje smo dobili zahvaljujući gospodinu Ladislavu Šimku. Na žalost, ne možemo objaviti sve što nam šaljete. Ali i to je dovoljan pokazatelj da među hrvatskim čitateljstvom novina ima dovoljno zainteresiranih za vojnu povijest, pa tako i za naš magazin. A sad o drugom broju. Glavna su nam priča, kao što vidite, konavoski gerilci, priča o skupini branitelja koja je srbijanskocrnogorskom agresoru, potpomognutom s JNA, u Konavlima 1991. i 1992. godine pružila jedinstven otpor na tadašnjem okupiranom teritoriju. Ovu autentičnu ratnu priču iz Domovinskog rata, zapravo njezinu rekonstrukciju, gotovo nigdje prije niste imali prilike pročitati kao ni vidjeti fotografi je koje ovdje prvi put objavljujemo. To prije svega imamo zahvaliti kolegi povjesničaru dr. Jakši Ragužu s Hrvatskog instituta za povijest te vlasnicima fotografi ja, i bivšim gerilcima, Boži Martinoviću i Antunu Kralju. Domovinski rat nije se dobivao samo velikim bitkama i operacijama. Zemlja se branila na svakom pedlju teritorija, branili su je obični ljudi, domoljubi. Na primjeru njemačkog desanta na Drvar upućujemo vas na mogućnost da ćemo neke važne teme obraditi i u dva, možda i više nastavaka. Stoga ćete o njemačkom neuspjelom lovu na Tita u drugom nastavku još čitati i u lipanjskom broju. A tu je i bitka na Koraljnom moru koja je bila od presudne važnosti za daljnje vođenje rata na Pacifi ku. I još mnoštvo drugih tema koje ćete otkriti listajući magazin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije