FELJTON – PRVA POBJEDA U OBRANI OD VELIKOSRPSKE AGRESIJE

Prvi dan bitke za Šibenik

Top Žirje
Foto: HTV
1/2
23.09.2014.
u 12:58

Oko 19,45 sati dolazi do prve borbe oko mosta gdje pripadnik 113. br. Siniša Rupić dvjema tromblonskim minama uništava prvi neprijateljski tenk T-55. U 20 sati prvi tenkovi i transporteri zauzimaju plato oko Šibenskoga mosta i otvaraju vatru po Šibeniku, Srimi, otocima Zlarinu i Prviću.

PRVI DAN – 16. rujna 1991. godine

U prijepodnevnim satima hrvatske snage u Šibeniku provode obrambene pripreme pred skorašnji napad snaga JNA. Obalna topnička bitnica na otoku Žirju kompletirana je posadama, trima topovima i spremna za borbena djelovanja. JRM je u šibenskom akvatoriju započeo manevriranje ratnih brodova koji s vanjske strane blokiraju šibensku luku, a oko podneva pojačavaju se jednom raketnom topovnjačom. U popodnevnim satima počinju dojave u Centru za obavješćivanje u Šibeniku o pokretu oklopno-mehaniziranih snaga 9. korpusa iz Knina prema Oklaju i iz Čiste Male prema Gaćelezima. Poslije 16 sati snage 9. korpusa započinju napad na Oklaj, Siverić i Drniš koje brane hrvatske snage u jačini s jednom bojnom 113. br. i jednom bojnom 4. br ZNG-a. Nakon zauzimanju Gaćeleza od JNA, Policijska uprava Šibenik upućuje dvije skupine specijalaca prema neprijateljskim snagama.

Prva koja je brojila pet ljudi ispred Gaćeleza nije napala kolonu zbog prevelike snage protivnika te se povukla prema Vodicama. Druga skupina s policijskim transporterom BOV i netrzajnim topom odlazi na plato Šibenskoga mosta gdje će zajedno s pripadnicima 113. br. u jačini triju vodova zauzeti položaje oko motela pokraj mosta jer su neprijateljske snage već izbile u blizini Vodospreme. U blizini motela postavljaju se protutenkovske prepreke i mine s obiju strana mosta. Na zapadnoj strani mosta postavljena su dva teška rudarska kamiona i jedan napunjen eksplozivom, dok su na istočnoj strani tri pzo topa i jedan minobacač 82 mm nazvan „PERO“. U 17,57 sati dan je znak opće opasnosti u Šibeniku koji će trajati sedam dana, te su počeli prvi naleti borbenih zrakoplova JRV-a. Oko 19 sati oklopna kolona JNA iz pravca Gaćeleza razdvaja se u dvama pravcima, jedna kolona ide preko Zatona prema mostu, dok druga ide prema raskrižju na Jadranskoj magistrali prije motela s vodičke strane. Oko 19.45 sati dolazi do prve borbe oko mosta gdje pripadnik 113. br. Siniša Rupić dvjema tromblonskim minama uništava prvi neprijateljski tenk T-55. U 20 sati prvi tenkovi i transporteri zauzimaju plato oko Šibenskoga mosta i otvaraju vatru po Šibeniku, Srimi, otocima Zlarinu i Prviću.

Foto: HTV

OTB ZEČEVO s četiri topa 100 mm (HTV)

Slabe hrvatske snage povukle su se prema Bogdanovićima, Srimskoj Lokvi gdje se utvrđuje crta obrane, a u pomoć im počinju dolaziti vodički branitelji organizirani u skupinama. Prva Lasanova kreće na Vodospremu, druga Buhina i Marinivičeva s minobacačima 120, 82 i 60 mm naziva „KIŠICA“ oko Srimske lokve, a Buhina na magistralu. Oko 23 sata pred Vodicama su zaustavljena dva tegljača na proputovanju puni granata, minobacačkih mina, strjeljiva, ručnih bombi, koji su donekle poboljšali stanje opskrbljenosti vodičkih branitelja strjeljivom. Oko 21 sat dolazi zapovijed topničkoj bitnici na otoku Žirju da djeluje po skupini neprijateljskih brodova južno od južnoga rta otoka Zlarina. Odmah se otvara topnička vatra i skupina brodova počinje bježati u pravcu otoka Visa izvan dometa topova, a jedan DJČ pogođen je i gori plutajući na mjestu. Nastala je velika radost posada topova jer se pokazalo da su ti 50 godina stari talijanski topovi „Ansaldo“ iz Drugoga svjetskog rata još uvijek djelotvorni.

>> Prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije – šibenska bitka u rujnu 1991. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije