NA DANAŠNJI DAN

Prvi partizanski odred; Njemačka napada SSSR

Partizani
Foto: http://www.hrvatski-vojnik.hr/
1/2
22.06.2014.
u 13:11

Sisački, prvi partizanski odred u Jugoslaviji izvršio je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije te organizirao ilegalni i propagandni rad u Sisku i okolnim selima, a sastavljen isključivo od Hrvata, razbijao je nacionalnu podvojenost koju su stvorili Ustaše.

1941. - Prvi partizanski odred: Sisački partizanski odred, osnovan 22. lipnja 1941., prvi je partizanski odred u Hrvatskoj i taj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe, koja je Hrvatsku uvrstila u red pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Do tog trenutka, službeno, kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina nego zapadne imperijalističke zemlje. Ipak, hrvatski komunisti nisu čekali proglase i pozive koji su kasnije zaredali, nego su krenuli u akciju predviđajući da će u nacionalno-oslobodilačkoj borbi slomiti fašizam i stvoriti novu državnu zajednicu, federativnu Jugoslaviju, u kojoj će, kako su se i nadali, Hrvatska biti ravnopravna federalna država. Sisački, prvi partizanski odred u Jugoslaviji izvršio je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije te organizirao ilegalni i propagandni rad u Sisku i okolnim selima, a sastavljen isključivo od Hrvata, razbijao je nacionalnu podvojenost koju su stvorili Ustaše.

1941. - Njemačka, Sovjetski Savez: Njemačka vojska velikim snagama i uz potporu saveznica napala SSSR; time je Drugi svjetski rat dobio posve drukčiji tok, Hitler je počeo napad s kašnjenjem zbog nepredviđenog napada na Jugoslaviju, ratovati mora na dvjema frontama, a istodobno je barem dijelom pokrenuo otpor solidarnosti s komunističkim i prosovjetskim silama u okupiranim državama; premda je Sovjetski Savez Staljinovom krivnjom loše pripremljen za rat, Hitlerov plan o njegovu slomu iste je godine propao.

Foto: www.kingsacademy.com

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Komentara 1

LI
Libela
23:15 22.06.2014.

„U dvorištu kuće obitelji Lasić u Žabnu te se večeri okupilo oko desetak komunista i skojevaca. Prošli su stotinjak metara od sela i pod jednim hrastom održali sastanak. Dogovarali su se do ponoći. Članovi partijskih organizacija iz obližnjih sela razišli su se zatim zbog zadataka koje su trebali izvršiti iste noći. Capo i Marijan ostali su sami pod hrastom, rasprostrli šatorska krila i legli. Bila je to njihova prva partizanska noć. Bili su prvi jugoslavenski partizani.“ (Darko Stuparić o formiranju prve partizanske jedinice) Odluku o formiranju Odreda je donio Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske za Sisak, i to nakon vijesti o početku njemačkog napada na SSSR. Imao je 79 boraca. Većinu ljudstva su činili članovi KP iz okolice Siska, i to hrvatske nacionalnosti.Komandant Odreda je bio Vlado Janić Capo."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije