Povijest oružja

Rano topništvo srednjeg vijeka

Rano topništvo srednjeg vijeka
Vojna povijest
07.05.2013.
u 20:40

Najkasnije u 13. stoljeću tajna baruta proširila se izvan Kine, najzaslužniji su za to Mongoli

Kao što je često slučaj s briljantnim izumima koji su zauvijek izmijenili svijet (na bolje ili na gore, to ovisi o stajalištu promatrača), tako se i za barut ne zna gdje je i kada točno nastao. Općeprihvaćena je pretpostavka da su ga izmislili kineski alkemičari u 9. stoljeću ili čak ranije, i to sasvim slučajno, tragajući zapravo za eliksirom mladosti.
Isprva korišten samo za zabavu, ubrzo je upotrijebljen i u vojne svrhe. Na rakete koje su prije koristili samo za vatromet, Kinezi bi pričvrstili zašiljene strijele i ispaljivali u smjeru Mongola koji su sve otvorenije pokazivali svoje osvajačke namjere. Ovakvo oružje bilo je izrazito neprecizno i k tome beznadno nepredvidivo pa je eventualno moglo prestrašiti mongolske konje, ali ne i nanijeti značajnije gubitke neprijatelju. I kao što se moglo pretpostaviti, to nije bilo dovoljno da bude zaustavljen napadač dovoljno odlučan i spreman na žrtve: takav se naposljetku pojavio u liku Džingis kana, imperijalistički nastrojenog utemeljitelja Mongolskog Carstva (najvećeg kopnenog carstva u povijesti), a koji je Kinu napao u 13. stoljeću. Kinezi, na svoju žalost, nisu dobro iskoristili višestoljetno poznavanje baruta pa su Mongoli na kraju prešli Veliki zid i pod vodstvom Kublaj kana (koji je u međuvremenu naslijedio Džingis kana) pokorili sve kineske države (u to vrijeme njih tri).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije