Naslovnica

Rođen nacistički zločinac Rudolf Hess

Hess se pridružio nacističkoj stranci početkom 1920. godine te je postao vrlo blizak Hitleru.
26. travnja 2017. u 06:56 3 komentara 1864 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan rođen je Rudolf Hess, tajnik nacističke stranke te zamjenik Adolfa Hitlera koji je padobranom sletio u Veliku Britaniju kako bi dogovorio primirje između Britanije i Njemačke, piše History.

Hess se pridružio nacističkoj stranci početkom 1920. godine te je postao vrlo blizak Hitleru. Lektorirao mu je i uređivao Mein Kampf, a on je također bio osoba kojoj je Hitler diktirao riječi knjige u zatvoru u Landsbergu gdje su se obojica našla nakon propalog "pivskog puča". Dana 10. svibnja 1941. godine, kada je Hitler planirao invaziju na Rusiju, padobranom je stigao u Škotsku kako bi dogovorio mir s Britanijom s grofom od Hamiltona s kojim se Hess prvi puta susreo 1936. godine na olimpijskim igrama u Berlinu. Takav bi mir omogućio Njemačkoj da se više ne bori na dva bojišta, a poboljšala bi se i reputacija Hessa unutar nacističkog režima. Većina članova Nacističke stranke smatrala ga je skorojevićem (nadimak mu je bio Smeđi Miš).

Bio je zatvoren u Londonskom tornju gdje su ga zatočili Britanci. On je zadnji čovjek koji je tamo bio zaključan. Nakon rata, osuđen je na doživotni zatvor u zatvoru Spandau. Umro je u zatvoru 1987. godine.

>>Hitler znao za let Rudolfa Hessa?

Elipso

 • Avatar Personal
  Personal:

  Po čemu točno je bio zločinac?

 • dario2612:

  piše rođen na današnji dan, ali ne koje godine

 • Traxx:

  Na koju foru je Hess zlocinac? Odletio avionom u Englesku/Skotsku (vjerojatno po nalogu Hitlera) da pokusa prekinuti rat, pa su ga Englezi ulovili, drzali u zatvoru pod nejumanim uvjetima skoro 50 godina i onda ga kao starca ubili kad su ... prikaži još! ga Rusi/Gorbachov htjeli osloboditi jer su se bojali da ce isti ispricati razlog njegovog leta i jos tko zna sto... Tko je tu zlocinac?