AKTUALNO

Rusija 'prekršila' vojni sporazum sa SAD-om te prijeti njihovim avionima

F-15
Foto: Wikimedia CC
1/2
20.04.2016.
u 06:52

Razgovori i sastanci rezultirali su memorandumom u listopadu u kojem je navedeno da svi američki i ruski avioni međusobno moraju biti na sigurnoj udaljenosti, te moraju komunicirati na engleskom jeziku putem službeno utvrđenih radijskih kanala.

Rusija je 'prekršila' vojni sporazum sa SAD-om jer je dala dopuštenje svojim borbenim avionima da izvršavaju 'simulirane napade' na američke mlažnjake iznad Sirije, piše Telegraph.

Prošlog je tjedna SAD optužio Rusiju za izvođenje opasnih i nesigurnih manevara blizu američkih razarača na Baltiku. Avioni članica NATO saveza presreli su ruske lovce i bombardere dok su ulazili u njihov zračni prostor. SAD i Rusija održali su prošle godine radne sastanke kako bi se izbjegli ovakvi događaji iznad Sirije. Razgovori i sastanci rezultirali su memorandumom u listopadu u kojem je navedeno da svi američki i ruski avioni međusobno moraju biti na sigurnoj udaljenosti, te moraju komunicirati na engleskom jeziku putem službeno utvrđenih radijskih kanala.

>>Pogledajte agresivan prelet ruskog vojnog aviona blizu američkog ratnog broda

U novoj analizi Kraljevskog instituta međunarodnih odnosa - Chatham House, navodi se da je Rusija itekako prekršila taj sporazum. Dok su bombardirali i uništavali protivnike 'režima' Bašara Al-Assada na zemlji, u isto su vrijeme izvršavali agresivne i provokativne manevre protiv zrakoplovstva zapadnih saveznika u Siriji, izjavio je Keir Giles, suradnik za ruske i euroazijske programe pri institutu.

Foto: www.chathamhouse.org

U samo nekoliko tjedana, otkriveni su detalji ugovora iz listopada. Prošlog je studenoga Američko ratno zrakoplovstvo poslalo dvanaest borbenih aviona "F-15" u vojnu bazu Incirlik na jugu Turske. Glavna je namjena polovice poslanih aviona borba u zraku - modeli "F-15 C Orao". "Rusija smatra da je korištenje ovakvih aviona potencijalna prijetnja Ruskom ratnom zrakoplovstvu. Na nebu Sirije, američki zrakoplovi "F-15" postali su mete za ruske avione koji uvježbavaju agresivno manevriranje te pozicioniranje za mogući napad", izjavio je Giles.

Dva su mlažnjaka već izgubljena u Siriji; ruski je bombarder srušen prošlog studenoga, a turski je izviđački zrakoplov srušen 2012. godine od strane sirijske protuzračne obrane. Novi bi incident koji uključuje ruske, američke ili avione članica NATO saveza, doveo do velike međunarodne krize. Prošlog je tjedna Vladimir Putin objavio polovično rusko povlačenje snaga iz Sirije. Ostalo je oko dvadeset ruskih mlažnjaka koji i dalje provode zračne napade nad protivnicima režima Bašara Al-Assada. Rusija je na vrhuncu svoje moći u Siriji imala četrdesetak lovaca i bombardera, dok je poslano još dvadeset helikoptera koji su i dalje tamo.

>>Lavrov: "Rusija će surađivati s NATO savezom uz određene uvjete"

>>Pentagon će poslati američku vojsku na granice članica NATO saveza

Komentara 20

DU
Deleted user
10:30 20.04.2016.

Matija.........Zar ti ti stvarno mislijo da ce Rus napast Tursku???? Lud toliko nije da bi isao u otvoreni rat sa Turcima.....Gore je Turcima da im svako malo neki bombas udari neg otvoreni rat sa Rusijom.........A Rus sto je iamo u planu to je i napravijo,,,anketiro je Krim gdje taj silni NATO i Amer nisu mogli sprijecit,,,samo su vikali a Rus radio po svom........

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
11:50 20.04.2016.

Zivio Putin

DU
Deleted user
10:21 20.04.2016.

Matija........Zar ti stvarno mislis da ce Amer srusit te avioncice???? Pa oni samo ruse tamo gdje znaju da mogu,,,a gdje nisu sigurni tu i ne ruse........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije