ESTONSKI ZAPOVJEDNIK

'Rusija je simulirala rat protiv NATO-a u Europi'

Putin
REUTERS/Aleksey Nikolsky
10.01.2018.
u 09:32

- Veličina i opseg cijele vježbe bio je puno veći nego su službeno navodili - kazao je Terras.

Riho Terras, zapovjednik Estonskih obrambenih snaga, tvrdi kako je Rusija na prošlogodišnjim ratnim igrama održanim u rujnu zapravo simulirala 'veliki napad na NATO'.

Tvrdi kako su vježbe koje su održane između 14. i 20. rujan dokazale sposobnost Rusije da u slučaju sukoba u kratkom roku skupi veliki broj vojnika.

- Da budem jasan, vježbom 'Zapad 2017' Rusija je simulirala veliki vojni napad na NATO - kazao je Terras u intervjuu za Bild.

Dodao je kako vježbe nisu bile usmjerene samo prema baltičkim zemljama jer su se protezale od sjevera zemlje do Crnog mora.

- Veličina i opseg cijele vježbe bio je puno veći nego su službeno navodili - kazao je Terras.

Bild je citirao i dva analitičara zapadnih obavještajnih službi prema kojima je također vježba 'Zapad' 'simulirala konvencionalni rat protiv NATO-a u Europi' te da nije bila obrambena kao što je Rusija tvrdila.

U tekstu se tvrdi i da je u vježbi sudjelovalo puno više od 12 700 vojnika kako tvrdi rusko Ministarstvo obrane.

Izvori tvrde kako je još 12 tisuća ruskih vojnika sudjelovalo u vježba u regijama 'blizu estonskih granica' te 10 tisuća na području sjeverno od Finske i Norveške, prenosi Independent.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
09:57 10.01.2018.

Zbog ovakvih luzera koji narod plaše sve više ljudi iseljava iz Baltičkih zemalja.

PI
Pierro12
12:55 10.01.2018.

Sta ce rusi?! Nista. Crna velika rupa bili i ostali nakon 1918. kao im braca. Ali, da ne ispada mrznja ili slicno. Rusi su najveci narod, najveca etnicka skupina i najveca zemlja. Imali su veliku kulturu i proslost. Ali su ih Stalin i Lenin i drustvo Unistili do kraja. Prekrasnu zemlju i narod. Tako je i danas. Steta. Velika steta. A rusi i Amerika direktno nece nikad ratovati. Zato imaju Saveznike kao srbiju ili siriju. Pa onda rusiji odraduju sta treba. A ovi ih kao pomazu. Haha. Kad zagusti, kao srbiji 1999. onda nista. Izdali ih javno.

Avatar intimus500
intimus500
12:47 10.01.2018.

Iskompleksirani napoleon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije