Naslovnica

Rusija prikazala nove borbene sustave za Arktik!

Prošli su trgom u sivo-bijeloj maskirnoj boji.
09. svibnja 2017. u 11:23 2 komentara 1803 prikaza
Foto: Reuters / Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Na vojnom mimohodu u Moskvi na Dan pobjede prikazani su novi borbeni sustavi za Arktik - Tor-M2DT i Pancir-SA, piše ruski Sputnjik

Prošli su trgom u sivo-bijeloj maskirnoj boji. Temelje se na podvozjima Vityaz koji su se pokazali itekako uspješnima na testiranjima na Arktiku. Vozila mogu prelaziti preko vrlo strmih nagiba te vodenih prepreka bez velikog gubitka brizne.

Sustav Tor-M2DT razvijen je uz lanser za rakete Tor-M2 posebno za rusku vojsku na Arktiku te može braniti zrakoplovni prostor promjera oko 15 kilometara. Dio je već postavljen na arhipelagu Franje Josipa na krajnjem sjeveru.

 | Autor : Vojnapovijest.hr Foto: Vojnapovijest.hr

Sustav Pancir-SA je po prvi puta komisioniran ruskoj vojsci krajem 2016. godine. Koristi borbeni sustav Pancir-S1 kako bi mogao funkcionirati na temperaturama ispod -50 stupnjeva Celzijusa. Stanica je opremljena multikanalnim sustavom za detektiranje i praćenje ciljeva, topovima te modernim raketama za protuzračnu obranu. Tako navedeni sustav može uništiti sve zrakoplovne ciljeve u promjeru od 20 kilometara.

Zapovjednik kopnene vojske Ruskih oružanih snaga general-pukovnik Oleg Salyukov ranije je izjavio kako novi sustavi protuzračne obrane u potpunosti mogu odraditi sve zadaće obrane Rusije u teškim klimatskim uvjetima na Arktiku i na terenu gdje ne postoje ceste i putevi, a pogotovo na velikoj udaljenosti od vojnih baza.

AKTUALNO Italija predstavila prvi F-35B s talijanske pokretne trake


 

  • Avatar Brkoni
    Brkoni:

    20km mi zvuci nekako malo.

  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Rusi su u velikoj prednosti na sjeveru. Pokazujući na paradi daju doznanje da kontroliraju sjevernu hemisveru . Ako tome dodamo 40 ledolomaca koji osiguravaju plovnost ledenim prostranstvima. Prostor bogat ribom i naftom je pod šapom ruskog mede. Norveška, Danska i ... prikaži još! Kanada su daleko iza da mogu što poduzet.ubro će doć do trzavica. Kalibri s položaja tog otoka pokrivaju brodove na cijelom sj.polu