VOJNI MIMOHOD - DAN POBJEDE

Rusija prikazala nove borbene sustave za Arktik!

Foto: Reuters / Pixsell
1/2
09.05.2017.
u 11:23

Prošli su trgom u sivo-bijeloj maskirnoj boji.

Na vojnom mimohodu u Moskvi na Dan pobjede prikazani su novi borbeni sustavi za Arktik - Tor-M2DT i Pancir-SA, piše ruski Sputnjik

Prošli su trgom u sivo-bijeloj maskirnoj boji. Temelje se na podvozjima Vityaz koji su se pokazali itekako uspješnima na testiranjima na Arktiku. Vozila mogu prelaziti preko vrlo strmih nagiba te vodenih prepreka bez velikog gubitka brizne.

Sustav Tor-M2DT razvijen je uz lanser za rakete Tor-M2 posebno za rusku vojsku na Arktiku te može braniti zrakoplovni prostor promjera oko 15 kilometara. Dio je već postavljen na arhipelagu Franje Josipa na krajnjem sjeveru.

Foto: Vojnapovijest.hr

Sustav Pancir-SA je po prvi puta komisioniran ruskoj vojsci krajem 2016. godine. Koristi borbeni sustav Pancir-S1 kako bi mogao funkcionirati na temperaturama ispod -50 stupnjeva Celzijusa. Stanica je opremljena multikanalnim sustavom za detektiranje i praćenje ciljeva, topovima te modernim raketama za protuzračnu obranu. Tako navedeni sustav može uništiti sve zrakoplovne ciljeve u promjeru od 20 kilometara.

Zapovjednik kopnene vojske Ruskih oružanih snaga general-pukovnik Oleg Salyukov ranije je izjavio kako novi sustavi protuzračne obrane u potpunosti mogu odraditi sve zadaće obrane Rusije u teškim klimatskim uvjetima na Arktiku i na terenu gdje ne postoje ceste i putevi, a pogotovo na velikoj udaljenosti od vojnih baza.


 

Komentara 2

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
07:41 12.05.2017.

Rusi su u velikoj prednosti na sjeveru. Pokazujući na paradi daju doznanje da kontroliraju sjevernu hemisveru . Ako tome dodamo 40 ledolomaca koji osiguravaju plovnost ledenim prostranstvima. Prostor bogat ribom i naftom je pod šapom ruskog mede. Norveška, Danska i Kanada su daleko iza da mogu što poduzet.ubro će doć do trzavica. Kalibri s položaja tog otoka pokrivaju brodove na cijelom sj.polu

DU
Deleted user
14:56 12.05.2017.

20km mi zvuci nekako malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije