AKTUALNO

Italija predstavila prvi F-35B s talijanske pokretne trake

NAS Patuxent River
08.05.2017.
u 11:36

Zrakoplov, BL-1, po prvi puta će letjeti krajem kolovoza te će biti dostavljen talijanskom Ministarstvu obrane u studenome, izjavio je Lockheed Martin u izjavi za tisak.

Prvi F-35B koji je sastavljen je izvan SAD-a u petak je predstavljen u Italiji, piše Defense News.

Zrakoplov, BL-1, po prvi puta će letjeti krajem kolovoza te će biti dostavljen talijanskom Ministarstvu obrane u studenome, izjavio je Lockheed Martin u izjavi za tisak. "Talijanski piloti će moći letjeti tek početkom 2018. godine iz mornaričko-zrakoplovne baze Patuxent River kako bi se avion certificirao za uvjete u elektromagnetskom okolišu", dodao je Lockheed Martin.

Piloti će također sudjelovati sa svojim američkim kolegama u vojnim vježbama. Sljedeći talijanski zrakoplov F-35B će se dostaviti u studenome 2018. godine.

Italija je već dostavila sedam zrakoplova F-35A iz svog postrojenja za sastavljanje u Cameriju u sjevernoj Italiji. Tri od sedam zrakoplova danas lete iz talijanske zrakoplovne baze Amendola u južnoj Italiji. Ostala četiri su trenutno u zrakoplovnoj bazi Luke u Arizoni. Sadašnja tri zrakoplova su već letjela preko stotinu sati uz talijanske Eurofightere, M-346 zrakoplove te AEW zrakoplove Gulfstream.

Još dva aviona F-35A će stići iz Camerija u Amendolu ove godine - jedan u srpnju, a drugi krajem godine.

Cameri, mjesto u kojem se nalazi jedina pokretna traka za sastavljanje F-35 aviona izvan SAD-a, će proizvesti 30 aviona F-35B te 60 F-35A za talijansko Ratno zrakoplovstvo te dodatnih 29 F-35A aviona za Kraljevsko nizozemsko ratno zrakoplovstvo.

Lockheed Martin izjavio je kako trenutno u postrojenju u Italiji radi 800 ljudi, a vlasnik postrojenja je talijanska vlada. Postrojenjem upravlja tvrtka Leonardo, partner Lockheed Martina.

Unatoč ovakvom napretku, šef talijanske zrakoplovne industrije Guido Crosetto, izjavio je ranije ove godine kako je SAD prekršio obećanje o širini posla održavanja u Italiji jer je Britancima omogućen ipak širi i fleksibilniji način održavanja. Cijena programa F-35 također je vrlo nezgodna tema u Italiji koja se pokušava oporaviti od financijske krize iz 2008. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije