Naslovnica

Italija predstavila prvi F-35B s talijanske pokretne trake

Zrakoplov, BL-1, po prvi puta će letjeti krajem kolovoza te će biti dostavljen talijanskom Ministarstvu obrane u studenome, izjavio je Lockheed Martin u izjavi za tisak.
08. svibnja 2017. u 11:36 0 komentara 3026 prikaza
Foto: NAS Patuxent River

Prvi F-35B koji je sastavljen je izvan SAD-a u petak je predstavljen u Italiji, piše Defense News.

Zrakoplov, BL-1, po prvi puta će letjeti krajem kolovoza te će biti dostavljen talijanskom Ministarstvu obrane u studenome, izjavio je Lockheed Martin u izjavi za tisak. "Talijanski piloti će moći letjeti tek početkom 2018. godine iz mornaričko-zrakoplovne baze Patuxent River kako bi se avion certificirao za uvjete u elektromagnetskom okolišu", dodao je Lockheed Martin.

Piloti će također sudjelovati sa svojim američkim kolegama u vojnim vježbama. Sljedeći talijanski zrakoplov F-35B će se dostaviti u studenome 2018. godine.

Italija je već dostavila sedam zrakoplova F-35A iz svog postrojenja za sastavljanje u Cameriju u sjevernoj Italiji. Tri od sedam zrakoplova danas lete iz talijanske zrakoplovne baze Amendola u južnoj Italiji. Ostala četiri su trenutno u zrakoplovnoj bazi Luke u Arizoni. Sadašnja tri zrakoplova su već letjela preko stotinu sati uz talijanske Eurofightere, M-346 zrakoplove te AEW zrakoplove Gulfstream.

F-35 AKTUALNO Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

Još dva aviona F-35A će stići iz Camerija u Amendolu ove godine - jedan u srpnju, a drugi krajem godine.

Cameri, mjesto u kojem se nalazi jedina pokretna traka za sastavljanje F-35 aviona izvan SAD-a, će proizvesti 30 aviona F-35B te 60 F-35A za talijansko Ratno zrakoplovstvo te dodatnih 29 F-35A aviona za Kraljevsko nizozemsko ratno zrakoplovstvo.

Lockheed Martin izjavio je kako trenutno u postrojenju u Italiji radi 800 ljudi, a vlasnik postrojenja je talijanska vlada. Postrojenjem upravlja tvrtka Leonardo, partner Lockheed Martina.

A-10 AKTUALNO SAD odlučio o zrakoplovima A-10 i F-35

Unatoč ovakvom napretku, šef talijanske zrakoplovne industrije Guido Crosetto, izjavio je ranije ove godine kako je SAD prekršio obećanje o širini posla održavanja u Italiji jer je Britancima omogućen ipak širi i fleksibilniji način održavanja. Cijena programa F-35 također je vrlo nezgodna tema u Italiji koja se pokušava oporaviti od financijske krize iz 2008. godine.

F-35 VOJNA TEHNOLOGIJA NOVI BRITANSKI NOSAČ AVIONA - opremljen modernim američkim mlažnjacima F-35B
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.