NA DANAŠNJI DAN

SAD najavio rat Velikoj Britaniji; sovjetska vojska napustila Mađarsku nakon 47 godina

Soviets
http://media.npr.org/
19.06.2014.
u 12:20

Sovjetska vojska konačno je napustila teritorij na kojem je bila od sovjetske ofenzive na njemačku

1812. - SAD najavio rat Velikoj Britaniji, jer je britanska flota sprečavala američku plovidbu u europske države pod francuskom okupacijom, a američko gospodarstvo trpjelo je teške posljedice.

1991. - MAĐARSKA: Sovjetska vojska konačno je napustila teritorij na kojem je bila od sovjetske ofenzive na njemačku okupacijsku vojsku u Mađarskoj potkraj rujna 1944. godine.

1943. SAD, JUGOSLAVIJA: Predstavnici američkih Slovenaca, Hrvata i Srba u Pittsburghu osnovali Ujedinjeni odbor južnoslavenskih Amerikanaca, kojemu se pridružuju i Bugari; podupire antifašističku borbu u domovini i saveznike potiče na suradnju s AVNOJ-em. Nakon rata pomaže domovini materijalno i politički u borbi za granice.

Izvor: "Na današnji dan - prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar milan.ogrizovic1
milan.ogrizovic1
13:41 24.06.2014.

U tom odboru su bili i kipar Ivan Meštrović i Nikola Tesla. Upravo zbog aktivnosti ie dvojice uglednika u SAD, predsjednik Roosvelt šalje vojnu misiju u Glavni štab NOB u kojem je već bila vojna misija Velike britanije sa Fitzroyem MacCleanom! Prošli su V. ofenzivu na Sutjesci koja se dogodila u ljetnim mjewsecima 1943.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije