NA DANAŠNJI DAN

Saveznici pokrenuli protunapad u drugoj bitki na Marni

Old Picz
18.07.2017.
u 13:28

Nakon što snage njemačkog generala Ericha Von Ludendorffa nisu uspjele ispuniti svoje zadatke blizu grada Reimsa 15. srpnja, francuski general Ferdinand Foch pokrenuo je veliki protunapad 18. srpnja s 24 divizije francuske vojske uz pomoć i vojnike iz SAD-a, Britanije i Italije.

Tri dana nakon početka njemačke ofenzive na rijeci Marni u regiji Champagne u Francuskoj koja je propala, savezničke su postrojbe započele s velikim protunapadom 18. srpnja 1918. godine te je tada završena druga bitka na Marni. Tako je i okrenut tijek rata prema savezničkoj pobjedi, piše History.

Nakon što snage njemačkog generala Ericha Von Ludendorffa nisu uspjele ispuniti svoje zadatke blizu grada Reimsa 15. srpnja, francuski general Ferdinand Foch pokrenuo je veliki protunapad 18. srpnja s 24 divizije francuske vojske uz pomoć i vojnike iz SAD-a, Britanije i Italije. U napadu je sudjelovalo i 350 tenkova.

Nakon što je njemački princ Wilhelm, koji je tada bio zapovjednik njemačkih snaga na Marni, napisao izvještaj: "Bez topničke pripreme uz velik broj aviona i još veći broj tenkova, francuski su vojnici uz svoje saveznike napali naše položaje u 5:40 sati". Francuska 6. i 10. armija povele su napad te su već prvog dana probile linije čak 8 kilometara. Nijemci su naredili povlačenje 20. srpnja.

Gubitci su bili ogromni. Nijemci su izgubili 168.000 vojnika dok su saveznici izgubili 95.000 Francuza, 13.000 Britanaca te 12.000 Amerikanaca. Nakon velike katastrofe na Marni, Ludendorff je opozvao veliku ofenzivu koja se trebala dogoditi u Flandriji. Zaključno s tim, druga bitka na Marni tako označava posljednju veliku njemačku ofenzivu Prvoga svjetskog rata.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
16:12 20.07.2017.

Koliko ja znam rat nije okončan vojnom pobjedom na bojnom polju, nego sklapanjem primirja. Revolucija u Njemačkoj je prijetila općim kaosom,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije