Analize

Saveznička strategija i taktika 1914. - 1939.

Saveznička strategija i  taktika 1914. - 1939.
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:19

Tenk, jedan od glavnih sinonima Drugog svjetskog rata, rođen je u Belgiji

Drugi svjetski rat oblikovao je lice današnjega svijeta. Slobodno možemo reći da nijedan događaj u povijesti nije promatran s toliko zanimanja od strane povjesničara, vojnih analitičara i laika. S vojnog stanovišta, taktike „rata pokreta“ koje su predstavili njemački generali početkom rata, a koje su kasnije preuzeli saveznici, bile su toliko ispred svoga vremena da ih i dan-danas prepoznajemo u vojnim akcijama našeg doba. Famozni „munjeviti rat“ nije „umro“ pred Moskvom 1941., već ga, doduše upakiranoga u najnovija tehnološka dostignuća, možemo pratiti od Izraelsko-arapskog rata do rata u Iraku 2003. godine.
Promatrajući oružja koja su igrala odlučujuću ulogu u razdoblju između 1939. i 1942. godine, lako ćemo uočiti njemačku tehnološku nadmoć u ratu s Poljacima, ali se za rat u Francuskoj to ne može reći. U Francuskoj su prvenstveno njemačke taktike odigrale odlučujuću ulogu jer, primjerice, nijedan Panzer nije imao snagu francuskoga standardnog srednje teškog tenka Somue. U ratu protiv Sovjetskog Saveza njemačka se tehnološka nadmoć izgubila zbog nemogućnosti njemačke ratne industrije da drži korak s velikim gubicima te ogromnim proizvodnim mogućnostima ruske ratne proizvodnje. Zanimljivo je uočiti i neprilagođenost njemačkih oružja na ekstremne vremenske uvjete koji vladaju u Sovjetskom Savezu. Na mnogim detaljima koji se čine nevažnima ili zanemarivima u tom divovskom sukobu, Rusi su izgradili pobjedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije