Domovinski rat

Šibenska bitka u rujnu 1991.

Šibenska bitka u rujnu 1991.
Vojna povijest
05.09.2012.
u 21:11

Prva vojna pobjeda u Domovinskom ratu

Danas u Hrvatskoj, kada se obilježavaju važnije obljetnice Domovinskoga rata (akcije, bitke, operacije, dan HV-a i policije...) na proslavama ili tribinama, vrlo često u nabrajanju važnijih vojnih događaja u razdoblju od 1991. – 1995. godine, rijetko se spominje prva pobjeda u obrani od velikosrpske agresije, šibenska bitka u rujnu 1991. godine. Iako su najčešći izlagatelji tih podataka visoki aktivni ili umirovljeni časnici Hrvatske vojske (HV) vrlo ju često ne spominju jer o toj bitci znaju malo ili ništa. Jedan je od pravih primjera poznata snimka obaranja dvaju neprijateljskih zrakoplova u toj bitci koju zna veći dio građana Republike Hrvatske gdje su glavni zapamćeni likovi snimatelj HRT-a Ivica Bilan i branitelj Filip Gačina koji viče: „Obadva, obadva, oba su pala!“, ali imena branitelja koji su oborili ta dva neprijateljska zrakoplova poznat je malom dijelu naše javnosti.
Još je gori primjer netočne tvrdnje generala HV-a, Rahima Ademija, koji je tvrdio da obalni topovi s otoka Žirja svojom paljbom nisu uopće mogli dosegnuti motel i oklopna vozila na platou šibenskoga mosta iako televizijske snimke, izjave branitelja oko mosta, materijalni dokazi nekoliko topovskih zrna nađenih na tom mjestu, te dnevno izvješće 9. kninskoga korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) od 19. rujna 1991. godine vrlo jasno govore da ih gađa „obalna artiljerija s ostrva Žirja“.
Da bi se ispravio taj loš i neodgovarajući odnos prema jednoj od najbolje izvedenih bitaka u Domovinskom ratu, na samom početku otvorene velikosrpske agresije na RH, prikazat ćemo ju kroz iznošenje važnijih osnovnih podataka o tijeku bitke po danima od 16. – 22. rujna 1991. godine. Ovim člankom čitateljima magazina „Vojna povijest“, kao i cijeloj hrvatskoj javnosti, želimo približiti i pojasniti važnost ove bitke u Domovinskom ratu i omogućiti da zauzme u hrvatskoj vojnoj povijesti ono mjesto koje joj zasluženo pripada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije