UOČI DRUGOG SVJETSKOG RATA: KONTROVERZE

Sosnowski - agent poljske tajne službe

Agent Sosnowski
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 03:07

Bojnik Jerzy Nałęcz-Sosnowski bio je izvanredan poljski časnik konjice, pilot, službenik poljske obavještajne službe i šef Odjela In-3 (IN-3) u Berlinu od 1926. do 1934. godine. Osnivač je visoko pozicionirane i aktivne poljske obavještajne mreže u Njemačkoj. Uhićen je zbog tajnovite optužbe za iznošenje povjerljivih informacija, poslije čega je i osuđen na doživotnu robiju. U okviru razmjene agenata predan je Poljskoj. Po povratku u zemlju biva optužen za izdaju domovine i djelatnost u korist njemačke države. Istraga i suđenje trajalo je gotovo tri godine, da bi se završilo tek krajem proljeća 1939. izricanjem
presude na koju je bojnik J. Sosnowski uložio žalbu. Razmatranje žalbe onemogućilo je izbijanje rata u rujnu 1939., uslijed čega je Sosnowski zajedno s ostalim zatvorenicima evakuiran na istok. Prema legendi trebao je biti strijeljan strane žandara, ali umjesto toga biva ranjen i dospijeva u sovjetsko ropstvo.

Godine 2005. u ruskom časopisu izdan je opširan članak Vladimira Karpova u kojem je opisana obavještajna djelatnost sovjetskog časnika Piotra Zubova, koji se navodno bavio regrutacijom uhićenog J. Sosnowskog. Prema tekstu taj je proces trajao nekoliko mjeseci.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije