NA DANAŠNJI DAN 26. 1. 1945.

Sovjeti oslobađaju zloglasni logor Auschwitz

AU
Foto: www.shmoop.com
26.01.2015.
u 05:41

Na današnji dan sovjetska vojska ulazi u zloglasni logor Auschwitz u Poljskoj. Oslobađaju zarobljenike u tom kompleksu koncentracijskih logora te otkrivaju svijetu sve horore koji su se tamo događali.

Auschwitz je bio kompleks koncentracijskih logora. Dijelovi različitih logora bili su označeni rimskim brojevima I, II i III. Postojalo je također 40 različitih logora u blizini.

U dijelu Auschwitza II, Birkenau, SS je u listopadu 1941. izgradio kompleks za masovno ubijanje ljudi; 300 različitih baraka, četiri “odjeljka za higijenu” gdje su se zarobljenici ubijali plinom, podrumi za trupla te peći za kremiranje.

Tisuće je zarobljenika korišteno za različite “projekte” zloglasnog doktora Josefa Mengelea, “Anđela smrti”.

Crvena armija je sredinom siječnja napredovala duboko kroz Poljsku. Nakon što je oslobodila Varšavu i Krakow, sovjetske su postrojbe krenule prema Auschwitzu.

Nakon što je Gestapo čuo da Sovjeti dolaze, počelo je masovno ubijanje u logorima. Također su uništavali peći za kremiranje kako bi prikrili dokaze svojih kriminalnih radnji. Kada se Crvena armija konačno probila, vojnici su susreli 648 trupala te 7 000 gladnih zatvorenika. Pronađeno je i šest skladišta napunjenih ženskim haljinama, muškim odijelima i cipelama koje Nijemci nisu stigli uništiti.

Izvor: history.com

Komentara 5

T1
t12matija
13:38 27.01.2015.

užas...industija smrti..užas

Avatar Serbinovo
Serbinovo
09:38 26.01.2015.

A Rusi nisu pozvani ove godine na obelešavanje oslobađanja logora

Avatar Ironman0105
Ironman0105
15:32 26.01.2015.

svi horori su se tamo desavali, veli autor. S druge strane, osim pravopisnih gresaka, clanak je dobar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije