Naslovnica

Sporni lovac F-35 brutalno porazio konkurenciju

13. veljače 2017. u 20:12 86 komentara 31058 prikaza
F-35
Foto: Lockheed Martin

Svake godine na vježbi "Red Flag" koju organizira Centar za ratovanje Američkog ratnog zrakoplovstva (USAFWC), zračne snage nekoliko zemalja NATO-ova saveza sastaju se u zračnoj bazi Nellis u Nevadi kako bi se izvodile napredne vježbe ratnog zrakoplovstva, piše Futurism.

Lovac Lockheed Martina F-35 Lightning II bio je glavna tema o kojoj se pričalo jer je za svaki izgubljeni F-35 "srušeno" 15 neprijateljskih aviona. "U prošlosti nisu bili kompletno integrirani nekinetički efekti tijekom kinetičke borbe", izjavio je šef Cyber-odjela Ratnog zrakoplovstva pukovnik Robert Cole.

Višenamjenski lovac

Posljednji lovac tvrtke Lockheed Martin itekako je drukčiji od svojih prethodnika jer može reagirati na više prijetnji u isto vrijeme te može reagirati i na rastuće i složene borbene scenarije. "F-35  najnapredniji je višenamjenski lovac koji kombinira napredne čimbenike "nevidljivosti" sa svojom brzinom i agilnošću, mrežnim operacijama te naprednom logistikom i održivosti", objavio je Lockheed Martin.

To znači da se F-35 ne može nositi samo s konvencionalnim prijetnjama te neprijateljskim praćenjem, već i s cyber-prijetnjama te elektroničkim ratovanjem. "Nekada davno, kada bismo imali složeniju prijetnju na vidiku, poslali bismo sve što smo imali – avione F-15, F-16, F-18 i rakete, poslali bismo sve samo kako bismo je neutralizirali. Danas imamo u isto vrijeme tri do četiri prijetnje", izjavio je potpukovnik George Watkins za Aviation Week. 

Ukratko, svojstva aviona F-35 čine ga lovcem budućnosti koji može istovremeno reagirati na više modernih prijetnji. Kao što je rekao Watkins: "Sada je to nešto sasvim drukčije za nas."

>>Američke elitne postrojbe eliminirale teroriste Al-Qaide kod Jemena

>>Američka vojna vozila stigla u Estoniju!

 • Avatar 7Sisak6
  7Sisak6:

  hehehe...bračo srbi osječajte se ugodno i dobrodošlo na hrvatskim portalima ...osijetite dašak modernog naprednog i nadasve civiliziranog svijeta što vam vaša domovina nemere omogučiti...welcome

 • kamengen:

  Lockheeed je muzio vladu dok se dalo. Stalno nesto nije valjalo sa F35, dajte jos 100 milijardi, pa cemo i to popraviti. Sad Trump pozvao seficu Lockheeda i rekao, ili, ili. I F35 najedamput besprikoran. Tehnoloski je bar 15 godina ... prikaži još! ispred ostalih, a sumnjam da Rusi ili Kinezi planiraju ulupati stotine milijardi dolara u razvoj slicnih aviona.

 • Ovozemaljski:

  Boze sto su lepi, pa ja bi mogao ovde ceo dan da ih gledam... Sa djecackim osmijehom na licu rece premijer drzave koji ima preko 55% podrske javnosti... Pametnom dosta!🤗🤗