DOMOVINSKI RAT

»Štraseri« do 20. srpnja 1992.

Štraseri
UDDR »Štraseri«
11.01.2016.
u 07:03

Postrojba je toga dana povučena u Zagreb, nakon čega je cijela 100. brigada HV-a rasformirana. Dio njih ostao je aktivan u drugim postrojbama Hrvatske vojske

Oslobađanje velikih dijelova zapadne Slavonije pokrenuto pred kraj listopada 1991. godine bio je dugotrajan proces koji je završen (točnije: prekinut je) potpisivanjem »Sarajevskog primirja«. Oslobodilačke akcije obilježene su uspjesima, ali i velikim brojem žrtava na hrvatskoj strani jer bila je to cijena činjenice da je slabije naoružana strana, vojska u stvaranju, pobjeđivala nadmoćnijeg agresora. Žrtvu su također prinijeli i zagrebački »Štraseri« koji su se do kraja ratne 1991. godine borili zasvaki pedalj okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Nakon teških borbi za Bair i Popovac, postrojba je nekoliko dana bila na odmoru u Zagrebu te se 22. studenog vratila na bojišnicu, smjestivši se iznova u bazu u Banovoj Jarugi. »Štraseri« su potom poslani ka Gornjim Kričkama gdje su pripadnici 1. brigade ZNG-a – »Tigrovi« vodili žestoke borbe protiv pobunjenih Srba i JNA. Iz monografije o 1. GBR-u »Tigrovi« možemo samo dijelom razaznati težinu žrtve prinijete za oslobađanje okupiranog prostora jer »Tigrovima« je svaki dan na zapadnoslavonskoj bojišnici donosio nove borbe i nove žrtve. »15. studenog 1991. naše postrojbe dobro isplaniranom akcijom ponovno vraćaju izgubljene položaje u Bairu.

Nakon toga, sve se postrojbe 1. b ZNG-a pripremaju za zauzimanje Donjih i Gornjih Kričaka te šireg područja oko Kričkih brda. Nakon što su oslobođeni Popovac i Bair, pripadnici 6. bojne, djelujući usklađeno s 3. bojnom, munjevitom akcijom zauzimaju Brezovac i Livađane te držanje položaja predaju 117. brigadi HV-a na čuvanje (…) Dana 20. studenoga 1991., 1. bojna, potpomognuta snagama 2. bojne, iz smjera Kričkih brda zauzima Gornje i Donje Kričke te ih dalje uspješno održavaju, iako neprijatelj svim snagama pokušava vratiti izgubljene položaje. Od tada pa nadalje većina naših postrojbi vrši izviđanja u smjeru Čaglića i Čaglićkog Kovačevca na jednoj strani te u smjeru Rajčića na drugoj strani. U izviđanjima su ranjena trojica pripadnika 2. bataljuna. U akcijama oslobađanja navedenih sela poginuli su Ernest Gredičak, Kruno Lončarić i Karlo – Reiner Galunić iz 1. bojne te Miladin Lucić iz 5. bojne. Osvajanjem navedenih sela i učvršćivanjem položaja završena je prva faza borbenih...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije