AKTUALNO

Tajne akcije i nacionalna (ne)sigurnost

CIA
Foto: VP magazin
03.03.2014.
u 22:36

Diljem svijeta CIA je, primjerice, rušila vlade, sudjelovala u ubojstvima „nepoćudnih“ državnih čelnika i ustanovljavala proameričke vlasti.

Kraj Drugoga svjetskog rata donio je pobjedu nad fašizmom i nacizmom, ali i generirao nastanak „novog rata“. Raspadom savezništva rasle su i proturječnosti koje su dovele do oštre bipolarizacije međunarodnih odnosa na relaciji SAD – SSSR, kao i oštre konfrontacije (političke, društvene, ideološke, vojne, gospodarske) označene kao „hladni rat“. On je zacementirao međunarodni poredak za sljedećih pola stoljeća, a njegovim posljedicama svjedoci smo i danas. U tim uvjetima tradicionalni instrumenti politike nacionalne sigurnosti/ vanjske politike, u rasponu od diplomatskih preko gospodarskih i promidžbenih do vojnih, budući da nisu bili efikasni, nadopunjeni su novim: tajnim akcijama.

Tajne operacije/ prikrivena djelovanja definitivno su zauzeli značajno mjesto u sustavima nacionalne sigurnosti mnogih država te, nakon institucionalizacije u SAD-u, postale nezaobilazan instrument u nastojanjima mnogih država da se spriječe ugrožavanja nacionalne sigurnosti i ostvare nacionalni interesi.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije