Naslovnica

U Béziersu počeo križarski rat; Englezi pobijedili vojsku škotskih plemića

U prvom napadu poginulo je 7000 ljudi, u cijelom ratu do 1229. više desetaka tisuća; zbog sve većeg broja heretika (nakon 1140. godine najviše ih je u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj) papa se povezuje s kraljem
22. srpnja 2014. u 12:54 0 komentara 510 prikaza
Križ
Foto: http://wallpaper4god.com/

1209. - FRANCUSKA: U Béziersu, u regiji languedocu, počeo križarski rat protiv krivovjeraca katara: područje je potpuno uništeno, u prvom napadu poginulo je 7.000 ljudi, u cijelom ratu do 1229. više desetaka tisuća; zbog sve većeg broja heretika (nakon 1140. godine najviše ih je u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj), papa se povezuje s kraljem, franjevce ne uključuje u Crkvu i nastojana protiv heretika, a u siječnju 1231. godine osniva i inkviziciju koju povjerava dominikancima; inkvizicija 1826. godine u Španjolskoj usmrćuje i posljednju žrtvu.

1298. - ENGLESKA: u bitki kod Falkirka pobijedila vojsku pobunjenih škotskih plemića te je osigurala vazalnu podređenost Škotske iz 1286. godine.

1461. - FRANCUSKA: Nakon smrti Karla VII., pobjednika u Stogodišnjem ratu s Engleskom, kralj postaje Luj XI.

1942. - JUGOSLAVIJA: Nakon sporazuma njemačkih i talijanskih okupatora vlasništvo i dugovi podijeljene Kraljevine Jugoslavije dijele se s obzirom na broj stanovnika obuhvaćenih područja.

1944. - POLJSKA: U Chelmu nedaleko od Lublina osnovan je Poljski komitet narodnog oslobođenja koji se nakon 3 dana preselio u Lublin i postao poznat kao Lublinski komitet s namjerom preuzimanja vladina zadatka na područjima koja oslobađa sovjetska vojska; 1.1. 1945. godine iz njega nastaje privremena vlada.

Izvor

"Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.