DRUGI SVJETSKI RAT - BALKAN

U NDH prije 22. lipnja 1941. terora nad komunistima nije bilo

Partizani
Foto: Wikimedia
03.02.2016.
u 17:14

Kod partijskih povjesničara desetljećima se tvrdilo da je položaj komunista u novom nje­mačkom poretku do 22. lipnja 1941. razdo­blje u kojem počinju progoni i masovan teror nad komunistima.

Kod partijskih povjesničara desetljećima se tvrdilo da je položaj komunista u novom nje­mačkom poretku do 22. lipnja 1941. razdo­blje u kojem počinju progoni i masovan teror nad komunistima. Dokazni materijal su sje­ćanja jer pisani primarni izvori to ne potvr­đuju. No, dokumenti "druge" strane svjedoče nešto sasvim drugo. U NDH prije 22. lipnja 1941. terora nad komunistima nije bilo, osim ako su pojedinci komunisti ugrožavali jav­ni red da se to nije moglo ignorirati, no i to se dogodilo tek u dva-tri slučaja. U izvješću Zapovjedništva kopnene vojske NDH od 14. lipnja 1941. u točki o raspoloženju naroda napisano je da židovi potajno "rovare preko komunista i masona, protivu kojih se gotovo ništa nije preduzelo". Slično stanje je i u Srbiji. Ministarstvo unutarnjih poslova pratilo je djelatnost komunista da bi krajem svib­nja bila izdana naredba da se "komunizam strogo suzbija a s tim u vezi da se komuni­sti-krivci za manje kažnjiva dela kažnjavaju prinudnim radom umesto dosadašnjom po­licijskom kaznom". Povjesničar J. Marjano­vić priznaje da u lipnju 1941. "policija i dalje samo 'prikuplja podatke', 'prati', `studira' i itd", i to obrazlaže tvrdnjom o tadašnjoj sla­bosti "kvislinške policije". Priznaje da polici­ja ne smije poslati Nijemcima neke podatke o komunistima, ali to tumači njihovom ne­kvalitetom. Ni Tito u izvješću Kominterni ne govori o konkretnim potezima protiv komu­nista zbog njihove promidžbene djelatnosti. Piše o njemačkim prijetnjama da će strijeljati u zatvorima zatečene komuniste "ako parti­ja ne prestane raditi u masama". Zatim da je pojava partijskih proglasa od 15. travnja i 1. svibnja 1941. "bacila... okupatore u divlji bi­jes i oni su prijetili najstrožim represalijama" i da će se "strijeljati svako onaj koji se uhvati u rasparčavanju ilegalne štampe".

Približavanjem 22. lipnja 1941. počele su i njemačke pripreme za rješavanje komuni­stičkog pitanja na cijelom području koje su Nijemci nadzirali. Inicirane su s najviše razi­ne, 18. lipnja 1941. od šefa policije sigurno­sti i službe sigurnosti Njemačke. Naređene su pripreme za uhićenja komunista, ali tek nakon dobivanja lozinke "Internacionala". Do lozinke, odnosno napada na SSSR, "save­znik" se nije dirao.

Komentara 10

NE
nemanatrag
07:43 04.02.2016.

Ustaše su bili zapravo jedini pravi antifašiti....sve su radili sve za inat Nijemcima. Spašavali Židove i komuniste od njemačkih represija. I Hrvatsku su oslobodili, samo jugokomunisti lažiraju tu istinu i sebe prikazuju kao stvarne ratne pobjednike.

Avatar sidex
sidex
11:49 04.02.2016.

NDH je bila fašistička tvorevina, i vladala je Hrvatskom vrlo kratko, ali je komunistička partija koja je također bila Fašistička vladala Hrvatskom 65 godina i zatvarala, protjerivala i poubijala sve one koji su drugačije mislili, vjerpbali u Boga ili see usudili javno iznositi drugačije mišljenje. To je bio sustavni Fašizam koji je trajao 65 godina a koji SDP kao direktni sljedbenik ove Fašističke partije provodi i dan danas

PI
Pikador
23:03 03.02.2016.

Teza da se nisu progonili Komunisti vrlo je upitna ****************************** U naci Njemačkoj prvi stanovnici konc logora su bili komunisti i socijalisti koji nisu odmah prešli u SDA. To je i ozakonjeno poslije čudnog kontraverznog požara u Reichstagu. Koliko jeje poznato NDH je za uzor imala zakonodavni uzor u 3. Reich-u. Dakle višestranačje je zabranjeno te je prvo napadnuta najjača hrvatska stranka Mačekov HSS, pa ni komunisti nisu ostali dozvoljeni. *************** Teza da je teror nad komunistima počeo tek nakon napada Barbarosa na SSSR jednostavno nije uvjerljiva, jer bi po tome NDH bila zaostala za svojim uzorom Njemačkom. Ovi nadri povjesničari ovakvim pretjerivanjima sami sebe ismijavaju, jer po kako pišu nije ni bilo rata već samo vježbanje Male Floramy.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije