NA DANAŠNJI DAN

Ugovor između Hitlera i Staljina

Wikimedia CC
23.08.2017.
u 17:49

Hitler je vjerovao da ga Britanija nikada neće napasti sama.

Na današnji dan 1939. godine, Njemačka i SSSR potpisali su ugovor o nenapadanju te tako šokirale svijet. Oba su diktatora ovim potezima hranili svoje političke potrebe, piše History.

Nakon što je nacistička Njemačka napala Čehoslovačku, Britanija je morala odlučiti hoće li intervenirati protiv njemačke ekspanzije. Premijer Neville Chamberlain, koji prvotno nije reagirao na njemačko zauzimanje Sudeta, uskoro je žestoko reagirao kada je napadnuta Poljska. Ubrzo je izjavio kako će pomoći Poljskoj u slučaju njemačke invazije. Ali je trebao saveznika. Jedina velika sila koja je mogla zaustaviti Hitlera bio je Sovjetski Savez. Međutim, Staljin je bio indiferentan prema Britaniji nakon što je godinu dana prije htio napraviti politički savez s Britanijom i Francuskom. Uz sve to, poljski vođe ipak nisu bili presretni s novim zaštitnikom, Rusijom, koja je također bila još jedan veliki monstruozni režim.

Hitler je vjerovao da ga Britanija nikada neće napasti sama. Ubrzo je ministar vanjskih poslova Joachim Von Ribbentrop otišao u Moskvu te potpisao ugovor o nenapadanju sa sovjetskim kolegom Molotovom. Nakon ovog ugovora svi ljudi koji su podržavali "međunarodni socijalizam" odjednom su bili zgroženi što je Staljin ušao u savez s fašističkim vođom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije