Naslovnica

Ugovor između Hitlera i Staljina

Hitler je vjerovao da ga Britanija nikada neće napasti sama.
23. kolovoza 2017. u 17:49 0 komentara 1012 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1939. godine, Njemačka i SSSR potpisali su ugovor o nenapadanju te tako šokirale svijet. Oba su diktatora ovim potezima hranili svoje političke potrebe, piše History.

Nakon što je nacistička Njemačka napala Čehoslovačku, Britanija je morala odlučiti hoće li intervenirati protiv njemačke ekspanzije. Premijer Neville Chamberlain, koji prvotno nije reagirao na njemačko zauzimanje Sudeta, uskoro je žestoko reagirao kada je napadnuta Poljska. Ubrzo je izjavio kako će pomoći Poljskoj u slučaju njemačke invazije. Ali je trebao saveznika. Jedina velika sila koja je mogla zaustaviti Hitlera bio je Sovjetski Savez. Međutim, Staljin je bio indiferentan prema Britaniji nakon što je godinu dana prije htio napraviti politički savez s Britanijom i Francuskom. Uz sve to, poljski vođe ipak nisu bili presretni s novim zaštitnikom, Rusijom, koja je također bila još jedan veliki monstruozni režim.

Hitler je vjerovao da ga Britanija nikada neće napasti sama. Ubrzo je ministar vanjskih poslova Joachim Von Ribbentrop otišao u Moskvu te potpisao ugovor o nenapadanju sa sovjetskim kolegom Molotovom. Nakon ovog ugovora svi ljudi koji su podržavali "međunarodni socijalizam" odjednom su bili zgroženi što je Staljin ušao u savez s fašističkim vođom. 

PRVI SVJETSKI RAT Krvava bitka za Langemarck u Flandriji II. DIO Bitka za Britaniju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.