Ratna luka Pula 13

Utvrda Bourguignon

Utvrda Bourguignon
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:47

Tijekom Prvoga svjetskog rata utvrda Bourguignon bila je u funkciji motriteljske postaje s izvidničkim položajem na krovu

Puljanima dobro poznata utvrda Bourguignon, podignuta u neposrednoj blizini grada i njegova turističkog dijela, do nedavno je bila poznata kao kultno okupljalište ljubitelja elektronske glazbe. Zahvaljujući upravo toj činjenici, utvrda nije doživjela sudbinu mnogih zapuštenih i devastiranih pulskih fortifikacija, već je poslužila kao primjer dobrog održavanja i revitalizacije. No rijetki su posjetitelji, prvenstveno ljubitelji elektronske glazbe, bili upoznati s njenom bogatom prošlosti.
Radovi na manjoj kružnoj utvrdi, promjera 27 metara, započeti su 1852. godine. Ova je utvrda imala manje integrirano dvorište, a prema klasifikaciji Atilija Krizmanića svrstana je u tip utvrda „Pulski toranj“. Udovoljavajući zahtjevima modernizacije, prema projektu opkoparskog bojnika i savjetnika admiraliteta Carla Moehringa, utvrda doživljava nadogradnju već 1857. godine u utvrdu s tornjem, tada zvanu „Monsival“. Zahvaljujući toj izgradnji, kojom je postojeća utvrda integrirana u novu utvrdu promjera 45,5 metara s dva kaponira, nije bilo potrebe za pojačavanjem obližnje utvrde Maksimilijan. Važnost utvrde Monsival počivala je u njenu položaju koji joj je omogućavao izrazito dobru obranu napada s mora i kopna, a istodobno je štitio pristup poluotoku Verudella.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije