Naslovnica

Visokotehnološki američki borbeni lovac F-22 "Raptor"

Izgrađeno je 195 Raptora od kojih je operativno njih 187.
23. studenoga 2016. u 17:09 5 komentara 4592 prikaza
F-22
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Raptor? Posjeduju li američke oružane snage utrenirane dinosaure za borbu? Ne. Raptor je lovac, ali i ptica grabežljivica, nešto kao orao ili sokol. F-22 Raptor je vrlo važan dio Američkih zračnih snaga - po mnogima najbolji lovac na svijetu, piše WHO.

F-22 Raptor je lovac jednosjed koji je stvoren za borbu protiv drugih aviona, ali može napadati i ciljeve na zemlji. Može sudjelovati i u elektronskom ratovanju te je vrlo važan prilikom prikupljanja informacija o neprijatelju. Borbene sustave i dijelova aviona proizveo je Lockheed Martin. Boeing je izradio krila i kompletnu elektroniku u avionu.

Izgrađeno je 195 Raptora od kojih je operativno njih 187. Preostalih 8 zrakoplova koristi se za testiranje. F-22 Raptor se pridružio Američkom ratnom zrakoplovstvu u prosincu 2005. godine te je prvi put korišten u borbi tijekom napada na položaje tzv. Islamske države u Siriji. Može pogoditi metu udaljenu 39 kilometara dok leti na visini od 15 kilometara brzinom od 343 m/s. Najveća njegova mana je cijena. Svaki Raptor košta SAD 150 milijuna dolara. Proizvodnja je zaustavljena zbog tog, ali i drugih faktora. Međutim, posljednji F-22 je proizveden 2012. godine te se sada proizvodi novi lovac F-35.

>>SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

>>Kineski vojni časnici umiješani u krađu dokumenata o američkom avionu F-35!

Elipso

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Umjesto na milijarde potrošene na razvoj F-35 moglo se naštancati još F-22 i zadržati superiornost u zraku istražujući mogućnosti za šestu generaciju, prepuštajući pritom NATO savaznicima tehnologiju da sami razviju svoj lovac 5-te generacije... ovako su zbog pohlepe da samo ... prikaži još! oni proizvode jedan jedini model lovca 5-te generacije za sebe i sve svoje saveznike, osudili sebe i saveznike na propast.

 • t12matija:

  sa tim parama mogli su pomoci milijunima amerikanaca koji su beskucnici i bez zdravstvenog osiguranja....

 • Deleted user:

  Preskup, presložen i premalobrojan. Iako nije kasnio preko desetljeća kao F-35, riječ je o praktično neupotrebljivom zrakoplovu. Postotak operativnih je mizernih 25%-30% (što znači da realno SAD raspolaže s maksimalno 50-60 operativnih Raptora), dok su ostali na "redovnom održavanju". Riječ ... prikaži još! je o borbenom zrakoplovu koji ima najmanji ostvarivi mjesečni fond sati borbenih letova (teoretski 60%, ali realno 40% u odnosu na F-15). Usporedimo li ta dva zrakoplova, evo brojki - 100 F-22 realno može ostaviti cca. 1.300 sati borbenih letova mjesečno, dok je za 100 F-15 to znatno većih 6.500 sati. A jedn Raptor ne vrijedi kao pet Eaglova!