Knjige

Zaboravljeni Lako prevozni zdrug

Zaboravljeni Lako prevozni zdrug
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:41

Ova knjiga čini bitan korak prema daljnjem istraživanju hrvatske vojne povijesti, koja je bila neopravdano zanemarivana

U izdanju nakladničke kuće Despot infinitus objavljena je 2012. knjiga pod nazivom Lako prevozni zdrug Hrvatske legije – U borbama od Une do Dona, kolovoz 1941. – prosinac 1942. Autor knjige je povjesničar Amir Obhođaš, glavni urednik Zvonimir Despot, a izvršni urednik Danijel Tatić. Knjiga ima ukupno 239 stranica, a popraćena je mnogobrojnim vrijednim fotografijama iz ostavštine veterinarskog natporučnika Zvonimira Parca, čija je obitelj izišla ususret autoru knjige. Kao što i priliči radu posvećenom vojnoj povijesti, djelo sadrži vojne zemljovide koji prate ratni put Lako prevoznog zdruga. Knjiga je strukturirana u osam poglavlja i zaključak, a zatim slijedi devet dodataka u kojima autor donosi zanimljive priloge. Na kraju knjige nalazi se popis izvora i literature.
U „Predgovoru“ autor objašnjava razloge zbog kojih je tematika Lako prevoznog zdruga gotovo neistražena u hrvatskoj historiografiji. Razlog „anonimnosti“ te postrojbe leži u trima važnim čimbenicima. Same vlasti Nezavisne Države Hrvatske marginalizirale su ga jer je djelovao u sastavu talijanske vojske, za vrijeme socijalističke Jugoslavije nije bio zanimljiva tema tadašnjoj historiografiji i, na kraju, o toj postrojbi nije bilo arhivske građe ili ona nije bila dostupna istraživačima. Osobiti nedostatak autor vidi u nepostojanju izvornoga ratnog dnevnika postrojbe, koji je napisan tek poslije, prema sjećanjima bojnika Grge Cukona. Autor objašnjava na koji je način riješio jezičnu problematiku vezanu uz korijenski pravopis i neusklađenost hrvatskih i talijanskih vojnih činova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije