Povratak na članak

Zašto je Napoleonova vojska bila možda najbolja svih vremena?

Oni koji nisu bili lojalni i posvećeni Francuskoj i revolucijskim ciljevima, bili su lojalni Napoleonu.
Objava 26. siječnja 2017. 12229 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 14
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Prvo i prvo Napoleon Bonaparte bio je školovani oficir s vojnom akademijom i to topništva, a topništvo je bilo najmoderniji i najstručniji dio pješačkih snaga (puno matematike, statistike, fizike, tehnike, kemije uz klasična vojna znanja). Vojske drugih država često su ... prikaži još! predvodili pripadnici kraljevskih obitelji koji nisu nikada okusili vojsku ili se tako školovali. Naravno, bilo je ponegdje sposobnih generala u drugim vojskama ali ključne odluke u vojnom smislu donosili su plemići. Francuska je naglo postala uređena zemlja sa zakonima koji su i danas u svome dobrome dijelu ugrađeni u temeljno zakonodavstvo EU (Code Civil). Tekst ovog članka dobro opisuje uspješnost Napoleona koji na kraju jedino nije uspio i francusku mornaricu prilagoditi razini pješačkih postrojbi. I naravno, ludost u Rusiji koštala ga je imperija.

  2 13:36 26. 1. 2017.
 • Pikador:

  Napoleon je imao inžinjeriu i logistiku!!! ******************************* Nepobjedivost Napoleona znanstveno je obradio Fridrich Engels u svom radu „Vojno Djelo“. Po njemu svatko koje u tom periodu došao na čelu Francuske vojske bio bi nepobjediv. Razlog jer Francuzi su prvi na ... prikaži još!na svijetu uveli vojni rod inžinjeriju i logistiku. Gdje god bi došla francuska vojska istog momenta su se gradile transportne ceste. Njihovi inžinjeri i prisilan rad od domaćeg materijala i prisilne radne snage (primjer Lujzijana i dr. cete kod nas). Francuzi su reli da je zemlja osvojena tek kada poštanska kočija može do te osvojene točke doći iz Pariza.***************. Te kočije su naravno dovozile municiju,nove borce, šampanj i zapovjedi, a odvozile ranjenie i izvještaje sa narudžbama i t.d. Time je francuski vojnik vrijedio kao 10 ruskih i austrijskih koji su bili opasni samo dok nisu po trošili municiju iz svoje torbice, a zatim postali obični nenaoružani seljaci bez logistike. +++++++++++++++ Poznata je postala francuska vojna lukavost da se laka konjica zajuriša i projaše na rubu puškometa kraj uspaničenog protivnika, kako bi ovaj ispraznio svoje municijske torbice. Zatim bi slijedio masakr. +++++++++++++++ Francuzi nisu od Rusa izgubili samo zbog ruske zime već najviše što su napustili vlastitu vojnu doktrinu. Kutuzov je tako brzo bježao da prvi puta Francuzi nisu stizali graditi ceste tom istom brzinom bježanja Rusa. Još ktome Nije bilo domaćeg ruskog kamena za gradnju (rusko blato) i nije bilo zarobljene radne snage. Ukratko prvi puta su ostali bez vojne logistike koju su upravo oni prvi primjenili i koja je bila do tada odlučujuća za pobjede i slavu. Sapienti sat.

  1 01:54 27. 1. 2017.
 • pankogulo:

  "Topljen je i bakar iz crkvenih zvona kako bi se proizvodili topovi." - Bakar je premekan metal da bi se od njega radili topovi. Krivi prijevod: radi se o bronci.

  16:49 26. 1. 2017.
 • ulatec67:

  <<<Razlog jer Francuzi su prvi nana svijetu uveli vojni rod inžinjeriju i logistiku>>> Morao sam da se registrujem da bi iskomentirao ovo . Inzinjeriju , logistiku cak i prvu medicinsku pomoc su prvi uveli Rimljani , 2000 godina pre Napoleona.

  14:27 29. 4. 2019.
 • zaki55:

  Zato su izgubili bitke u Rusiji i kod Waterlooa.

  3 05:42 28. 1. 2017.
 • Avatar joydivision
  joydivision:

  hebem mu ja mrtvu mater sto puta.....ukinuo dubrovacku republiku

  12:39 29. 1. 2017.
 • Avatar joydivision
  joydivision:

  mali smrdljivi patuljak je imao tako nepobjedivu vojsku da je zavrsio na "golom otoku".

  12:48 29. 1. 2017.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.