DRUGI SVJETSKI RAT

Žena koja je preživjela Auschwitz, jer je nacistima nestalo plina, navršila 101 godinu

Au
Foto: http://adevarul.ro/
1/2
11.12.2014.
u 22:26

Naviknula sam na glad, ali ne i na duševnu bol. Svakog dana bili smo zlostavljani, bila sam okružena smrću i prljavštinom, pogotovo prljavštinom duše naših egzekutora”, izjavila je 2010. godine. Nedugo nakon evakuacije i oslobođenja Auschwitza u siječnju 1945. godine, gospođa Markus, tada tridesetgodišnjakinja, težila je oko 32 kilograma kada je poslana u plinske komore.

Židovka koja je pobjegla iz plinskih komora Auschwitza priprema se proslaviti svoj 101. rođendan, prenosi portal Dailymail.

Klara Markus, iz mjesta Sighetu Marmaţiei u sjevernjoj Rumunjskoj, preživjela je tri koncentracijska logora prije završetka Drugoga svjetskog rata. Gospođa Markus, koja je bila zatvorenik Dachaua i Ravensbrucka prije nego što je poslana u Auschwitz, preživjela je taj najgori logor smrti u Poljskoj jer je nacistima jednostavno – nestalo plina.

Gospođa Markus, djevojački Klara Schongut, rođena je na staru godinu 1913. godine u mjestu Carei. U kolovozu 1942. godine deportirana je u židovski geto u Budimpešti gdje je počela raditi u tvornici kišobrana. “Moja majka i starije sestre izravno su odvedene u Auschwitz, više ih nikada nisam vidjela. Kada sam pitala za njih, SS čuvar mi je kratko odgovorio: “možda ih možeš potražiti u dimu ili pepelu, te se nasmijao”, izjavila je za rumunjske novine 2010. godine. Ostala je u Budimpešti još dvije godine, a 1944. nacisti su zapovijedili da preostali Židovi u gradu marširaju prema koncentracijskim logorima.

“Obično sam išla spavati sa suzama u očima, nedostajala mi je majka, moje sestre. Naviknula sam na glad, ali ne i na duševnu bol. Svakog dana bili smo zlostavljani, bila sam okružena smrću i prljavštinom, pogotovo prljavštinom duše naših egzekutora”, izjavila je 2010. godine. Nedugo nakon evakuacije i oslobođenja Auschwitza u siječnju 1945. godine, gospođa Markus, tada tridesetgodišnjakinja, težila je oko 32 kilograma kada je poslana u plinske komore.

Foto: http://adevarul.ro/

“Ja sam odabrana na kraju dana s velikom grupom ostalih žena za odlazak u plinsku komoru. Kada su nas zatvorili unutra te pustili plin, shvatili su da ga je nestalo. Jedan od stražara “našalio” se da nam je ovo sretan dan jer su već ubili toliko ljudi da im nije ostalo plina. Bog je taj dan pazio na mene”, kazala je 2010. godine.

Gospođa Markus izjavila je da nije imala što izgubiti te je tako uspjela pobjeći iz Auschwitza. Vratila se u Rumunjsku te ubrzo shvatila da joj je umrla cijela obitelj tijekom rata. Nastavila je ponovno graditi svoj život te je tako upoznala svog muža, dr. Andreia Markusa.

Komentara 2

Avatar jigaboo
jigaboo
14:43 13.12.2014.

ahaha, a sto je usrase, nema komentara. a da je naslov bio zena koja je preživjela goli otok ili blajburg, jer je komunistima nestalo plina/metaka, navršila 101 godinu, bilo bi vec 250 komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije