Domovinski rat, Bosna i Hercegovina

Znakovlje HVO-a iz doba ponosa i slave

Znakovlje HVO-a iz doba  ponosa i slave
Vojna povijest
05.10.2011.
u 12:15

Dok je u Hrvatskoj za izradbu znakovlja HV-a najzaslužniji Božo Kokan, u HVO-u su znakovlje radili manje profesionalci, više amateri

Pume, tigrovi, sove, štakori, pauci i vukovi, a onda munje, gromovi i druge nepogode, oslikavali su maštovito znakovlje na odorama hrvatskih vojnika tijekom Domovinskoga rata. Bilo da je svrha zastrašiti neprijatelja, ujediniti vojnike, predstaviti pripadnike određenih postrojbi hrabrima, mudrima, vojnicima čeličnih živaca čijima venama teče napalm ili pak odaslati poruku sa znamenjem podneblja s kojega postrojba dolazi, svako je znakovlje nastalo s istim konačnim ciljem – bodriti vojsku koja je spremno i požrtvovno ustala osloboditi i zaštititi svoju zemlju, djedovinu, svoj narod, braniti pravo na domovinu, život i na samoopredjeljenje.

Premda pojam „vojničko znakovlje“ pokriva široko područje, ovoga se puta držimo znakovlja koje je vojska nosila na ramenu, tzv. amblema. Iako je već prošlo više od desetljeća i pol otkako je završio rat i zlokobni zvuk glasnih sirena posljednji puta uznemirio hrvatski puk, još uvijek nitko nije sustavno obradio priču o vojnomu znakovlju Hrvatskoga vijeća obrane, časne oružane sile Hrvatske Republike HercegBosne, učinkovitoga ratnog sredstva zaštite slobode hrvatskoga naroda i svih onih koji su odbili prihvatili velikosrpstvo i pomogli lomiti kralježnicu srpsko-crnogorskoj agresiji s istoka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije