PRVI SVJETSKI RAT

Deset manje poznatih činjenica o Sarajevskom atentatu

WW1
Foto: Wikimedia Commons
1/9
21.09.2015.
u 11:12

Franjo Ferdinand nije prvi član Habsburške kraljevske obitelji na kojeg je izvršen atentat. Žena Franje Josipa Elizabeta ubijena je od strane talijanskih anarhista 1898. godine. Car Franjo preživio je dva atentata.

Portal WHO prenosi deset manje poznatih činjenica o Sarajevskom atentatu koje je napisao gost-bloger dr. James Lyon.

1. Istog dana kada su Franjo Ferdinand i Sofija posjetili Sarajevo, puštala su se dva nijema filma. Oba su naslova "pretpostavila" što će se dogoditi. Carsko kino pustilo je film "Svijet bez ljudi", a Apollo kino "Pucanj u ponoć".

2. Ruski vojni ataše Artamanov u Beogradu, dao je novac vodstvu srpske vojne obavještajne službe kako bi se financirao atentat.

Foto: Wikimedia Commons

3. Prvi spomenik teroristu Principu dignut je 1930. godine - crna mramorna ploča sa zlatnim slovima na čirilici iznad mjesta gdje je stajao Princip. Pisalo je: "Princip je proglasio slobodu na "Vidovdan" 28. 6. 1914. godine." 1941. godine tijekom invazije na Jugoslaviju, Wehrmacht ga je srušio te otuđio. Hitleru je iste godine za njegov 52 rođendan prikazan isti spomenik.

Foto: Wikimedia Commons

4. Gavrilo Princip i Nedeljko Čabrinović popili su kapsule cijanida prije uhićenja. Cijanid je ipak slabije djelovao te su umjesto smrti doživjeli strašne bolove u trbuhu.

Foto: Wikimedia Commons

5. Automobil Franje Ferdinanda i Sofije - "Gräf & Stift Double Phaeton" iz 1911. godine pripadao je grofu Franji Von Harrachu, časniku koji je bio stacioniran u Bosni.

Foto: Wikimedia Commons

6. Nakon što je prvi atentator bacio bombu, vojni guverner Bosne i Hercegovine, general-pukovnik Oskar Potiorek nije poslao dodatne jedinice kako bi osigurao prijestolonasljednika, jer su nedugo prije imali vježbu tijekom kišnog vremena te tako nisu imali svečane uniforme.

Foto: Wikimedia Commons

7. Glavni "mozak" sarajevskog atentata bio je potpukovnik Dragutin Dimitrijević "Apis", koji je zaradio taj nadimak zbog svoje fizičke veličine.

Foto: Wikimedia Commons

8. Vozač prijestolonasljednika krivo je skrenuo u ulicu Franje Josipa jer mu nitko nije rekao da je put promijenjen.

Foto: Wikimedia Commons

9. Franjo Ferdinand nije prvi član Habsburške kraljevske obitelji na kojeg je izvršen atentat. Žena Franje Josipa Elizabeta ubijena je od strane talijanskih anarhista 1898. godine. Car Franjo preživio je dva atentata.

Foto: Wikimedia Commons

10. Atentatori su bili opremljeni s četiri automatska pištolja "Browning FN 1910" te šest ručnih bombi koje su proizvedene u Srpskoj kraljevskoj tvornici oružja u Kragujevcu.

Foto: Wikimedia Commons

>>Kopaju se prvi rovovi na Zapadnom bojištu

>>Brzojavna prepiska njemačkog i ruskog cara uvod je u Prvi svjetski rat

Komentara 2

SP
sportash
14:21 22.09.2015.

Paaa...ovo NISU 10 manje poznatih stvari o sarajevskom atentatu,jer neke ljubitelji povijesti znaju,a neke nisu toliko bitne da bi ih se moralo znati.---Tomislav Šprajc,Opatija.

Avatar Josip Kir
Josip Kir
17:23 22.09.2015.

U Atentatu je ispaljeno 5 metaka Ferdinand ubijen sa dva metka njego draga ubijena trećim metkom . Poćorek ranjen 4 metkom . peti metak je pogodio auto..... Gavrili Princip ispalio dva metka. Ko je ispalio ostala tri metka?????o ostala tri metka?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije