AKTUALNO

Boeing će prodavati "A-10" američkim saveznicima

A-10
Wikimedia Commons
22.05.2015.
u 16:50

Možda SAD opet bude darežljiv pa nam pokloni i "Warthoge" koje će hrvatska vojska vjerojatno zdušno prihvatiti unatoč činjenici da je to zastarjeli avion koji je tijekom Hladnog rata trebao uništavati sovjetski oklop na europskome tlu.

Boeing razmišlja o prodaji remontiranih borbenih aviona A-10 Warthog američkim saveznicima zbog činjenice kako američko Ratno zrakoplovstvo uskoro kreće s njihovim otpisom. Može li Hrvatska biti potencijalni kupac? Može. Međutim, što će Hrvatskoj avion kojeg je vrijeme davno pregazilo? Ministarstvo obrane trebalo bi što prije odlučiti u kojem će se smjeru razvijati HRZ.

Nedavno smo dobili donaciju od američke vojske u obliku oklopnih transportera - "MRAP-ova". Možda SAD opet bude darežljiv pa nam pokloni i "Warthoge" koje će hrvatska vojska vjerojatno zdušno prihvatiti unatoč činjenici da je to zastarjeli avion koji je tijekom Hladnog rata trebao uništavati sovjetski oklop na europskome tlu.

Tvrtka trenutno produljuje životni vijek A-10 kroz re-winging program, a nedavno je isporučen 100 remontirani avion dok se čekaju remont i modifikacije na njih još 70 komada, piše Defender. Glavni inženjer off-Boeing programa, Paul Cejas, predložio je američkoj vladi međunarodnu prodaju nadograđenih A-10. Deseci A-10 aviona trenutno su uskladišteni u Arizoni te se mogu vratiti u operativno stanje u bilo kojem trenutku. Cejas kaže kako nema na umu određene kupce, ali Boeing je "počeo sa raspravom po tome pitanju".

>>Zašto je F-35 laka meta za ruske "Flankere"?

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
19:14 22.05.2015.

Kao prvo taj avion je prosao niz tehnickih poboljsanja kroz godine svi rodovi americke vojske ga hvale koliko im je puta spasio guzice u Iraku i Afghanistanu.Hrvatsko ratnom zrakoplovstvu bi trebala jedna eskadrila upravo zbog konfiguracije terena

Avatar think pink
think pink
10:03 23.05.2015.

zaista besmislen tekst. autor lupeta o "zastarjelom" avionu koji se najnormalnije koristi u američkoj vojsci. jer je naprosto odličan. i nema zamjene. ameri ga stalno usavršavaju tako da je to trenutno najbolji avion te namjene u svijetu. zastarjelost nekog tehničkog sredstva ne mjeri se po godini proizvodnje prvog komada, nego po tehnologiji koja je u njega trenutno ugrađena i po tome koliko uspješno radi ono za što je napravljeno.

NE
nenasjedajte
17:53 24.05.2015.

jos uvijek najucinkovitiji podzvucni avion u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije