IZ NOVOG BROJA

Povijest na filmu - "Napoleon"

destination-napoleon.eu
26.04.2024.
u 08:52

Ljubitelji povijesti, čak i oni koji nisu fanovi vojne povijesti, ostat će razočarani i uskraćeni za ostvarenje čije su najave obećavale mnogo

Valjda je svakom zaljubljeniku u povijesne filmove dugo najavljivani film Ridleya Scotta o Napoleonu, s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, probudio zanimanje. Isto tako je nedvojbeno kako je u nekoliko mjeseci prije same premijere objavljeni foršpan najavljivao pravi spektakl iz radionice redatelja poznatog po odličnim uradcima sličnog žanra.

Ukoliko se sjetimo samo Gladijatora i uvodne scene bitke rimskih legija cara Marka Aurelija protiv Germana, koju kritičari i publika jednako hvale kao jedan od najboljih u povijesti, nadanja su se mogla i trebala pokazati opravdanima.

Nažalost, već u prvih pola sata filma jasno je kako je Scottova ideja o biografskom filmu o Napoleonu bila dobra, ali se je sama realizacija doslovno razlila na sve strane, bez stvarne ideje što se željelo prikazati i na koji način predočiti lik jednog od najenigmatičnijeg i najuspjelijih vojskovođa u svjetskoj povijesti. Prije nego što sam ga pogledao, francuski kolega, povjesničar, sarkastično mi je najavio film koji nema neke prevelike veze s Napoloeonom i trebalo ga je nazvati „Josephine“, čime bi prije ispunio svrhu. Dakako, bez namjere da raspravljam o kinematografiji samog filma, jer nisam filmski kritičar, premda mogu reći da su scene bitaka, poput Austerlitza i Borodina, vrlo lijepo odrađene vizualno, nekad uz veće, no češće uz manje uvažavanje povijesnih činjenica, sva ljepota onih nekoliko minuta foršpana zapravo je i sva ljepota cijelog filma. Zbog onih koji film još nisu imali prilike pogledati, neću zalaziti u detalje i ostavit ću svakome da donese osobni sud.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. travnja 2024.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije