Prvi svjetski rat

Zagrebačke akcije za talijansko ratište

Zagrebačke akcije za talijansko ratište
Vojna povijest
02.05.2012.
u 00:00

Odmah nakon što je izbio rat s Italijom, Zagreb je postao središte za provoz, prihvat te zbrinjavanje ranjenih i bolesnih vojnika

Kada se govori o Prvom svjetskom ratu, ali i ratovima općenito, spominju se uglavnom važne bitke, ubojitost oružja i strašni gubitci, dok se o vojničkoj svakodnevici malo govori. Tom nepravedno zapostavljenom dijelu ratovanja posvećen je ovaj članak. Objavljena sjećanja vojnika vrve pričama upravo o tim sitnim stvarima koje su činile vojnički život lakšim, jer o visokoj politici nisu smjeli govoriti, ili nisu htjeli. Tijekom 1915. i 1916. godine u Zagrebu su pokrenute akcije sakupljanja stvari potrebnih isključivo vojnicima na talijanskom ratištu, koje onovremeni izvori nazivaju Južnim i Jugozapadnim bojištem, ovisno o austrijskoj ili hrvatsko-ugarskoj perspektivi.

Pristupanje Italije strani Antante doživljeno je u hrvatskim krajevima kao čin gnjusne veleizdaje nekadašnjega saveznika, a sve u nastojanju zauzimanja hrvatskoga tla, stoga su događanja na talijanskom ratištu pobuđivala znatno više strasti među stanovništvom od onih na ostalim ratištima. Bliskost s ovim ratištem bila je tim veća što je sa smirivanjem srpskoga bojišta ono postalo najbliže Hrvatskoj, a potmuli se tutanj topništva pod određenim vremenskim uvjetima mogao čuti i u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije