Drugi svjetski rat, Svijet

Bitka za tešku vodu u Norveškoj

Bitka za tešku vodu u Norveškoj
Foto: Vojna povijest
1/2
07.05.2012.
u 22:31

Norveški i britanski komandosi poduzeli su 1942. i 1943. smionu i riskantnu akciju kako bi uništili tvornicu teške vode u gradiću Rjukan

U analima Drugoga svjetskog rata zabilježene su ne samo mnoge velike i dramatične bitke nego i mnoge smione diverzantske akcije komandosa od kojih su neke čak izravno utjecale na tijek ratnih događanja. O tim podvizima komandosa pisano je vrlo mnogo, a bilo je i pokušaja da se koliko-toliko objektivno utvrdi koja je od diverzantskih akcija u Drugom svjetskom ratu bila najdramatičnija i s najdalekosežnijim posljedicama.

Mnogi su skloni mišljenju da ove epitete valja pripisati podvigu norveških i britanskih komandosa koji su godine 1942. i 1943. poduzeli smionu i riskantnu akciju s ciljem uništenja tvornice teške vode u gradiću Rjukan, na jugu Norveške, te tako onemoguće Nijemce da privedu kraju proizvodnju atomske bombe. Teška voda bila je od ogromnoga značenja za Nijemce jer bez toga čimbenika nije se moglo zamisliti stvaranje atomske bombe. Okupacijom Norveške godine 1940. u njihovim se rukama našla tvornica teške vode u Rjukanu koja je bila monopolist u svjetskoj proizvodnji ove dragocjene tekućine. Pune su četiri godine prvo Francuzi, a zatim Britanci i Norvežani vodili strpljivu i nepoštednu borbu da Nijemcima onemoguće korištenje tvornice u Rjukanu. Značenje te borbe bilo je ogromno: od njezina je ishoda u mnogo čemu ovisio tijek rata i sudbina milijuna ljudi. Na osnovu autentičnih francuskih i norveških izvora donosimo prikaz tijeka te borbe koja je u anale Drugoga svjetskog rata ušla pod nazivom – Bitka za tešku vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije