Plave kacige 4

"Peacekeeping" u Hrvatskoj 1992.- 1995.

"Peacekeeping" u Hrvatskoj 1992.- 1995.
Vojna povijest
05.08.2012.
u 17:01

Strategija mirovnih operacija UN-a u Hrvtskoj počivala je na primjeni koncepta konzervacije odnosno zamrzavanja stanja u zaštitnim zonama

U prošlom nastavku priče o mirovnim snaga UN-a u Hrvatskoj vidjeli smo koji su vanjski čimbenici, odnosno koje su kontekstualne okolnosti utjecale na njezino odvijanje. Sada je vrijeme da se dužna pažnja posveti samoj operaciji; prostorne ograničenosti dopuštaju da to bude u odnosu na najvažnije dijelova “Vanceova plana”: demilitarizaciju zaštitnih zona, odnosno sigurnosnu situaciju u njima. Primjerice, neučinkovit nadzor hrvatskih graničnih prijelaza, što je bio jedan od važnijih pojedinosti odvijanja mirovne operacije u zapadnom i istočnom sektoru, upravo iz tih razloga neće biti podrobnije obrađen. Spomenimo samo kako su na tom polju mirovne snage doživjele vidljiv neuspjeh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije