Plave kacige 5

Mirovnjaci između Hrvata i Srba

Mirovnjaci između Hrvata i Srba
Vojna povijest
05.09.2012.
u 22:15

Prosrpska naklonjenost kao izraz neke posebne politike ipak nije bila glavno obilježje UNPROFOR-a

Uspjeh tradicionalnih operacija za čuvanje mira ovisi o onomu što se u Ujedinjenim narodima uvriježilo popularno nazivati "sveto trojstvo": pristanak i suradnja sukobljenih strana, uporaba sile jedino u samoobrani i neutralan, odnosno nepristran nastup mirovnih snaga. Ukoliko je suradnja sukobljenih strana neiskrena mirovna operacija nema nikakvih izgleda na uspjeh: umjesto da olakša tijek odvijanja mirovnih pregovora na višim razinama ona se pretvara u svoju suprotnost, tj. postaje katalizator putem koga obje strane nastoje ostvariti svoje političke ciljeve. Uporaba sile od strane mirovnih snaga također se nastoji što je moguće više ograničiti, odnosno nastoji se ne izlaziti iz uskih okvira koncepta samoobrane. S jedne strane, smatra se kako bi svaka takva intervencija išla na štetu neke od sukobljenih strana što bi moglo dovesti do optužbe za kršenje neutralnosti i ugroziti mirovne snage. Pored toga, u tradicionalnom "peacekeepingu" plave kacige u pravilu nisu ni opremljene za poduzimanje oružanih akcija. Konačno, u svakom postupku mirovne snage moraju djelovati vojno neutralno i politički nepristrano kako bi ih obje strane percipirale kao takve. Održavanje takve pozicije, pored ostaloga, ključno je za očuvanje autoriteta mirovnih snaga koje u svakoj operaciji nastupaju kao predstavnici UN-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije