Waffen-SS (3)

Za gotovo svakom divizijom krvavi trag

Za gotovo svakom divizijom krvavi trag
Vojna povijest
06.02.2013.
u 13:10

Većina pripadnika Waffen-SS-a koji su zarobljeni za borbi bila bi odmah streljana, što je bilo pravilo na Istočnom ratištu i na području Jugoistoka

Meine Ehre Heisst Treue (Moja čast je moja vjernost) – urezano je na kopčama remena pripadnika Waffen-SS-a, a osim što su ga nosili urezanog na kopčama, isti je „urezan“ kao temeljna odrednica djelovanja većine postrojbi i pripadnika Waffen-SS-a. To je značilo borbu do posljednjeg čovjeka, ne štedeći sebe, ali ne štedeći ni protivnika. Za gotovo svakom divizijom Waffen-SS-a ostajao bi „krvavi trag“ njezina djelovanja na određenom području, ali s druge strane, većina pripadnika Waffen-SS-a koji su zarobljeni tijekom borbenih djelovanja bila bi odmah streljana, što je bilo pravilo kako na Istočnom ratištu, tako i na području Jugoistoka.
Dana 8. kolovoza 1940. Adolf Hitler u svojstvu Vrhovnog zapovjednika Wehrmachta izdaje zapovijed general-bojniku Walteru Warlimontu (načelniku odjela Zemaljske obrane Rukovodnog stožera i zamjeniku generala topništva Alfreda Jodla načelnika Rukovodnog stožera Wehrmachta) da utvrdi točan raspored snaga Crvene armije. Sljedećeg dana (9. kolovoza 1940.) general-feldmaršal Wilhelm Keitel (načelnik stožera Vrhovnog zapovjedništva Werhrmachta) potpisuje zapovijed za početak pothvata „Izgradnja Istoka“ (Aufbau Ost), odnosno prebacivanja snaga Wehrmachta i Waffen-SS-a sa Zapada na Istok Europe, te raspored istih na Istoku od Poljske do Rumunjske. Tijekom provedbe pothvata „Izgradnja Istoka“, 28. listopada 1940., Kraljevina Italija kreće u invaziju na Grčku s područja anektirane Albanije. Poslije prvih uspjeha, vojska Kraljevine Italije već se u ožujku 1941. našla u teškim problemima i bila je potisnuta na svoje polazne položaje, a na nekim mjestima grčke su snage uspjele prodrijeti i u samu Albaniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije