Drugi svjetski rat

Kozački pokolj u Bistričkom Lazu

Kozački pokolj u Bistričkom Lazu
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:28

Partizanska ubojstva Pavle Kukolje i Jurja Žagara bila su povod paljenja sela 26. listopada 1943. i ubojstva 22 civila u dobi od 16 do 66 godina

Marija Bistrica nije bila poprište nekih većih ratnih djelovanja tijekom Drugoga svjetskog rata, ali su na njezinom području, pogotovo na području okolnih sela, vođeni oružani manji okršaji između zaraćenih strana. Tijekom 1942., u Bistricu su došli domobrani koji su radili na uređenju bistričke Kalvarije u okviru ustanove „Nadasve“ (Naša draga svetišta), a tu je bilo i nekoliko poznatih umjetnika poput Ivana Generalića, koji su bili mobilizirani.

Tijekom 1942. i 1943. u Mariji Bistrici su se nalazila dva voda ustaša sa zapovjednikom Dragutinom Horvatom iz Donje Stubice za kojega su lokalne vlasti tražile smjenu jer su ga smatrali pijanicom i nedovoljno ustrajnim u pronalaženju neprijatelja. Na Lazu Bistričkom nalazila su se dva voda koja su osiguravala prohodnost ceste od Kašine do Marije Bistrice sa zapovjednikom Vinkom Jurišićem i njegovim zamjenikom Srećkom Marevićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije