Ratna luka Pula (17)

Obalna utvrda Maksimilijan

Obalna utvrda Maksimilijan
Vojna povijest
06.12.2013.
u 10:24

Sudbina ove značajne pulske fortifikacije bila je zapečaćena kada je na njenoj lokaciji 1943. godine otvoren kamenolom "Max"

Obalna utvrda Maksimilijan sagrađena je na atraktivnoj lokaciji za koju se vjeruje da je imala obrambenu i promatračku važnost u počecima naseljavanja Pulskog zaljeva. Utvrda je sagrađena na mjestu staroga mletačkoga obrambenog tornja, promatračnice i svjetionika, znanog kao Orlandov toranj. Pretpostavlja se da je na toj lokaciji još od rimskih vremena postojao promatrački toranj koji je ujedno služio i kao svjetionik. Ova pozicija predstavljala je idealnu točku s koje se nadzirao Pulski zaljev, ali i pružao vidik na otvoreno more. Nastupanjem nesigurnih vremena, tijekom srednjega vijeka toranj postaje važan obrambeni objekt, ali i promatračka pozicija s koje se nadziralo uplovljavanje u Pulsku luku i komuniciralo s tornjem komunalne palače. Toranj je srušen tijekom francuske vladavine 1806. godine. Ruševine ove svjetionik-kule uklonjene su u prvoj polovini 19. stoljeća kada je donesena odluka o izgradnji obalne utvrde Maksimilijan. Tijekom 1818. i 1819. godine izgrađena je prvotna utvrda (reduta) koja je predstavljala poljsku utvrdu s kamenim potpornim zidovima i parapetima. Ovo zdanje zabilježeno je u katastarskom planu iz 1820. te na planu Pulske luke iz 1823. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije