DOMOVINSKI RAT: KNJIGE

U HV je prešlo 3.107 oficira JNA

Knjiga HV
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 03:16

O knjizi „Oficir i časnik” sociologa i stručnjaka za studije sigurnosti, prof. dr. Ozrena Žunca

Posljednjih dana 2013. hrvatska akademska i profesionalna zajednica te šira javnost postale su bogatije za novu knjigu uglednog sociologa i stručnjaka za studije sigurnosti, profesora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Ozrena Žunca. Riječ je o knjizi „Oficir i časnik: prelasci vojnih profesionalaca iz JNA u HV“ (napisanoj u suradnji s Nikolom Petrovićem, Danijelom Lucić i Srđanom Golubovićem) u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Vojna povijest ukazuje da je od najranijih povijesnih razdoblja do danas, od vremena grčkih gradova-država, rimsko-židovskih i venecijanskođenovskih sukoba, američkoga građanskog rata, napoleonske vojske, pruske vojske, ruskoga građanskog rata, Drugoga svjetskog rata te hladnog rata, fenomen prelazaka časnika iz jedne vojske u drugu, makar brojčano sporadičan i marginalan, ipak fenomen kontinuiteta. Ti su povijesni primjeri, uglavnom prethodno opisani većinom kroz historiografske analize ili monografije, poslužili za uokvirivanje sociologijske analize fenomena prelazaka iz jedne vojske u drugu. Sociologija kao sinoptička društvena znanost tijekom 20. stoljeća u svojem „mainstreamu“ bitno je zanemarivala tematiku vojske i rata. Razloge možda treba tražiti u sociologijskom pacifizmu ili, pak, iskazu rata kao predruštvenog ili nedruštvenog stanja što nije u fokusu sociologije. Vojska kao socijalna struktura i institucija prisutna je bila tek marginalno u sociologijskim istraživanjima u okvirima organizacijske sociologije ili sociologije politike.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije