DOMOVINSKI RAT: POSTROJBE

[NOVI BROJ VP-a] Planinska satnija Hrvatske vojske - Velebit

Planinska satnija Velebit
Foto: Arhiv PS Velebit
07.05.2014.
u 15:56

Tijekom Domovinskog rata aktivno su djelovale brojne postrojbe za koje možemo ustvrditi da su imale određenih posebnosti, zbog njihove namjene, sastava ili pak neke druge posebne značajke. Planinska satnija Velebit ističe se po svim nabrojenim značajkama i teško se može usporediti s ijednom postrojbom Hrvatske vojske, no ipak se o njoj ne zna gotovo ništa. Pripadnici te postrojbe okupili su se 1991. godine u Zagrebu i po zadatku su otišli na planinu Velebit, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka. Agresija na Republiku Hrvatsku pobudila je motiv u ljudima koji su po naravi naginjali pacifizmu. Hrvatski alpinisti osjetili su obvezu pomoći domovini te su dobili mogućnost i pružili doprinos u onome u čemu su najbolji, djelujući u planinama.

U svom su sastavu imali 16 pripadnika koji su savladali uspon na Himalaju, a devetorica su bili članovi ekspedicija na Mt. Everest

Naime, pripadnici Planinske satnije Velebit bili su uglavnom vrhunski alpinisti. U svom su sastavu imali 16 pripadnika koji su savladali uspon na Himalaju, a devetorica su bili članovi ekspedicija na Mt. Everest. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a tijekom 1991. godine mitska planina Velebit postala je opasna bojišnica. Jerko Kirigin bio je zapovjednik i najvažnije ime, motor ove postrojbe. Nažalost, on je preminuo, stoga smo uz jednoga od njegovih zamjenika, dozapovjednika
postrojbe Dragutina Baruškina – Rusa rekonstruirali početke djelovanja Planinske satnije Velebit.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u tiskanom izdanju VP - magazina koji je u prodaji na svim kioscima za samo 19,99kn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije