Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Operacija Dragoon - jug Francuske oslobođen

Operacija Dragoon - jug  Francuske oslobođen
Vojna povijest
05.08.2011.
u 00:00

Jedna od najnepoznatijih savezničkih ratnih akcija kojoj se protivio Winston Churchill

Za razliku od iskrcavanja u Normandiji, za drugu veliku savezničku operaciju u Francuskoj danas malo ljudi zna da se uopće dogodila. Iskrcavanje Saveznika u južnoj Francuskoj, odnosno operacija Dragoon (prvotno znana kao Anvil – eng. nakovanj), danas se općenito smatra jednom od najorganiziranijih i najuspješnijih savezničkih vojnih akcija, ali ujedno i najmanje poznatom. Njezini vojni rezultati doista su fascinantni: u manje od mjesec dana, savezničke snage oslobodile su 800 kilometara dug pojas od sredozemne obale prema unutrašnjosti Francuske.

Pritom su oslobođeni drugi i treći po veličini francuski gradovi Lyon i Marseille te najveća vojnopomorska baza na Sredozemnom moru – Toulon. Uzimajući u obzir da je nakon uspješnog iskrcavanja Eisenhowerovih snaga u Normandiji, zbog nedostatka opskrbnih luka, kretanje Saveznika bilo znatno usporeno, oslobođenje Toulona i Marseillea bilo je ključno za daljnji napredak savezničkih snaga prema Njemačkoj.

Njime je bio u potpunosti riješen problem opskrbe savezničkih snaga u Francuskoj. Osim toga, u operaciji je zarobljeno više od 100.000 njemačkih vojnika, a Vojna grupa G generala Johannesa Blaskowitzeva, koju je činilo 11 njemačkih divizija, izgubila je više od polovice svojih snaga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije