DRUGI SVJETSKI RAT - BITKE

[IZ NOVOG BROJA] Borbe u Podravini, listopad 1944.

Tanketa PTS
Foto: Hrvatski državni arhiv
02.07.2014.
u 12:53

Prvenstveni cilj X. zagrebačkog zbora bio je uništenje V. stajećega djelatnog zdruga o čemu svjedoči i pismo komesara zbora Ivana Šibla

Nakon zauzimanja Pakraca, Lipika, Daruvara i Požege u rujnu mjesecu 1944., područja koja su nadzirali VI. i X. zagrebački zbor NOVJ znatno su proširena te je došlo do njihovog spajanja, što je stvorilo povoljnu operativnu osnovu za napad na Podravinu. Snage VI. zbora usmjerile su se na Viroviticu, a X. zagrebački zbor na Pitomaču i Kloštar Podravski. Ovo prikupljanje zamijetio je i obavještajni odjel PTS-a o čemu je izvijestio: “Na području Virovitica i Pitomača nalazi se VI. i X. kom. korpus, te banijska divizija, svega oko 10 brigada. Namjera im je zauzeti Viroviticu i Pitomaču.” Jedinice 32. divizije NOVJ prispjele su 25. rujna u Veliku i Malu Črešnjevicu, gdje su otpočele s pripremama za napad na Pitomaču. Kako njihovo prikupljanje nije prošlo nezamijećeno, I. bojna V. stajaćega djelatnog zdruga iz Pitomače krenula je u nasilno izviđanje i 26. rujna u 10,30 sati napala postav udarne brigade Braća Radić u Velikoj
Črešnjevici. Ovaj je napad u snazi od oko 400 ljudi odbijen uz pomoć minobacačke i topničke vatre, nakon čega je V. stajaći djelatni zdrug izvršio pregrupiranje svojih postrojbi te je dvije satnije V./V. bojne prebacio iz Križevaca u Podravski Novigrad, II./V. bojnu iz Podravskog Novigrada u Pitomaču, tri satnije V./V. bojne iz Koprivnice u Đurđevac i III./V. bojnu iz Đurđevca u Kloštar Podravski. U 21 sat uslijedio je novi napad iz Pitomače, koji je izvela I./V. bojna pojačana dijelovima II./V. bojne.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije