VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Glazbenik Glenn Miller nestao 1944. godine

GM
examiner.com
10.12.2014.
u 14:58

Bio je vođa “Big banda” američkog zrakoplovstva

Hladnoga i maglovitog jutra 15. prosinca 1944. iznad La Manchea nestao je jednomotorni zrakoplov koji je iz Engleske to ratno doba ne bi pridavao važnost nestanku ovog malenog zrakoplova da u njemu nije bio Glenn Miller, vođa “Big banda” američkog zrakoplovstva i jedan od najpoznatijih glazbenika svog vremena. Miller je bio trombonist, aranžer i dirigent, a vodio je i vlastiti veliki orkestar karakteristična zvuka. Popularnost je stekao u razdoblju neposredno prije Drugoga svjetskog rata. Na vrhuncu slave, 1942., Miller se pridružio američkim zračnim snagama. Dobio je čin bojnika i na europskoj bojišnici zabavljao vojnike u trenucima predaha. Nakon što je u Velikoj Britaniji održao više od 800 koncerata, pripremao se za božićni koncert koji je trebao izvesti za američke vojnike u Parizu. S obzirom na to da nitko nije stigao na odredište, pokrenuta je istraga te je zaključeno da se zrakoplov najvjerojatnije srušio zbog skupljanja leda na krilima.

S obzirom da letjelica nikada nije pronađena ubrzo su s pojavile razne teorije o nestanku poznatoga glazbenika. Neki su tvrdili da su Millerov avion pogodili saveznički bombarderi oslobađajući se bombi koje nisu bacili nad Njemačkom. Drugi su bili skloniji ideji da je ubijen zbog špijuniranja za Sovjetski Savez, a prema trećoj teoriji Miller je pronađen mrtav u jednome pariškom bordelu, no to je zbog njegove popularnosti navodno zataškano. Oni najmaštovitiji govorili su, da su Millera oteli svemirci kako bi mogli uživati u njegovoj glazbi.

Komentara 2

DU
dubravkobogdan30
16:17 10.12.2014.

Dali vam je poznato da je original jazz orkestar u punom sastavu gostovao poslije zavrsetka II.WW u Zagrebu ? Voditeljica tog velikog sastava bila je kcer Glenn Millera IRRA Miller.Glen je bio aranzer i svojim nastupima cisto je promjenio nacinin i interpretaciju jazz glazbe sto je od klasnicnog crnackog jazza izbacio crnacke elemente i zamjenio ih metalnim trubackim instrumentima koji su u potpunosti izmjenili "sound" a mogli su upotrjebiti skladbe koji su se inace izvadjale u americkim klubovima i plesnjacima. Njegova glazba donjela je i prve pocetke novog plesa "roken rolla" ,koji se je kasnije prosirio diljem svjeta.Karte za koncert u Zagrebu bile su bezobrazno skupe ali i sala gdje su nastupili bila unatoc toga dupkom puna a mnogi su koncert odslusali stajajuci .Na repertoaru bile su sve poznate kompozicije : In the mood,Stardast ,Catanjuga Cucu i.t.d.Mlada poslijeratna publika ujutro prije odlaska u skolu slusali smo radiostanicu AFN -Frankfurt koja je bila namjenjena americkim vojnicima u Njemackoj i ostaloj Europi.Publika je uzivala u toj glazbi i to "live" a sam koncert trajao je oko 3 sata sa cestim ponavljanjima i dodacima. Naprosto publika nije pustila izvadjace sa bine zbog odusevljenja publike. I tada se je desilo nesto nepredvidjeno i lukavo izvodeno.Orkestar je poceo svirati tadasnju himnu FNRJ i svi su morali ustati i mirno slusati, dok su ucesnici i clanovi orkestra jedan po jedan napustali binu. Jedan nezaboravni dogadjaj kojega se vrlo rado sjecam jos danas ! Nisu to bili jedini orkestar koji je gostovao u Zagrebu bio je tu i Lujs Amstrong ,Disy Gilespi ,Jutha Hipp i Horst Jankovski a i mnogo drugih svjetski poznatih muzicara,svjetskog glasa.Sve to prije 55-60 godina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije