RASPAD SOVJETSKOG SAVEZA

Ruska intervencija u Čečeniji 1994.

VP
Vojna povijest
09.12.2014.
u 21:35

Napad na glavni grad Grozni bio je odbijen

Tijekom raspada Sovjetskog Saveza u drugoj polovici 1991. u sovjetskoj republici Čečeno-Ingušetiji na vlast je došao bivši sovjetski zrakoplovni general Džohar Dudajev. Svrgnuvši lokalne komuniste Dudajev je u listopadu izabran za predsjednika, a odmah sljedećega mjeseca proglasio je nezavisnost te bivše sovjetske republike. Sljedeće se godine Čečeno- Ingušetija podijelila na dvije zasebne države Čečeniju i Ingušetiju. Uskoro su Dudajevljev nacionalizam i antiruska politika potkopali čečensku ekonomiju i doveli do unutrašnjih trzavica. Stoga je Dudajev 1993. raspustio parlament i organe vlasti, a opozicija je uz rusku financijsku i oružanu pomoć u nekoliko navrata bezuspješno pokušala srušiti Dudajeva.

Zbog bogatih nalazišta nafte i plina u Čečeniji te njezinog važnog strateškog položaja kojim prolazi naftovod koji povezuje Kaspijsko jezero i Crno more Rusi su željeli zadržati kontrolu nad ovim prostorom. Napokon se Rusija otvoreno uključila u sukob i 11. prosinca 1994. ruske oružane snage ušle su u zemlju. Ipak, napad na glavni čečenski grad Grozni bio je odbijen. U borbama koje su slijedile grad je razoren, a ruske snage uspjele su ga zauzeti tek u ožujku 1995. uz velike vlastite gubitke. Također je stradao i vrlo veliki broj civila, ali čečenski otpor na kraju nije slomljen. Čečeni su ipak zadržali neke planinske teško pristupačne krajeve, a prešavši na gerilski način ratovanja ugrožavali su Ruse i u samome Groznom. S druge strane u svojoj bori za neovisnost počeli su pribjegavati i terorizmu. Događaji su kulminirali upadom čečenskih terorista u moskovsko kazalište te školu u Beslanu.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Tarabic
Tarabic
09:15 10.12.2014.

Ovaj clanak me podsetio na seriju Brigada.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
22:35 09.12.2014.

Kakav tendenciozni članak.Pa da nema toliko mrskih Rusa,vama hrvatima bi već odavno zavijao hodža na Kaptolu.Samo što vi hrvati to ne možete razumjeti jer ste zaslijepljeni mržnjom prema svemu što je pravoslavno.Vama su muslimani bliži i draži.Nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije