IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Rođen Hiram Stevens Maxim 1840. godine

Rusi
Foto: www.thefewgoodmen.com
10.02.2015.
u 07:07

„Lupa kao Maxim po diviziji!“, i danas je uzrečica u našim krajevima, koja podsjeća na strahote što su ih strojnički rafali izazivali u Prvome svjetskom ratu!

Na vojnome poligonu kraj Beča tišinu su prekinuli štektavi rafali čudne brzometne puške kojom je vješto rukovao neki sjedokosi Amerikanac. Kada je paljba utihnula, strijelac je caru Franji Josipu pokazao rezultat. Vladar se oduševio: na bijeloj plohi zida projektili su ispisali njegove inicijale. „Vaš će izum promijeniti način ratovanja“, pohvalio je car tvorca strašnog oružja. Došljak iz Amerike zvao se Hiram Stevens Maxim, poznat kao genijalni svaštar neobičnih sposobnosti. Rođen 5. veljače 1840. u Sangervilleu u saveznoj državi Main, najprije je izrađivao kočije, zatim se dosjetio hidraulične crpke pa čak i žarulje koju je, na svoju veliku žalost, patentirao samo dva dana poslije bržeg Thomasa Edisona.

Izmislio je i najobičniju mišolovku, žičanu klopku u koju se kao mamac stavlja sir. Umjesto da i dalje ganja miševe, Maxim se okrenuo ljudima. Godine 1884. konstruirao je prvu uporabljivu jednocjevnu strojnicu, ubojito oružje koje je iz posebnog redenika moglo ispucati čak 600 metaka u minuti. Naime, Maxim se okrenuo pokusima s oružjem, kada je neki njegov prijatelj zapazio kako je najsigurniji način dobre zarade izumiti nešto što će pomoći onim europskim budalama da se međusobno pobiju. Maximova strojnica taj je posao obavila više nego učinkovito. Na Svjetskoj izložbi u Parizu Eiffelov toranj i Maximova strojnica bili su najveće atrakcije, a njegov tvorac postao je tako slavan da je večerao s ruskim carem, a njemački mu je čestitao. Ubojita brzometka toliko je oduševila uvijek ratobornu Europu da se, po izumitelju nazvana „Maxim“, počela serijski proizvoditi i, dakako, nemilice kositi vojnike na bojnome polju. „Lupa kao Maxim po diviziji!“, i danas je uzrečica u našim krajevima, koja podsjeća na strahote što su ih strojnički rafali izazivali u Prvome svjetskom ratu!

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 3

OP
openheimer2
10:36 10.02.2015.

bas sam se pital odkud ta uzrečica sad mi jasno

IK
ikonoklast
19:36 10.02.2015.

naime ta cijev na maximu je imala rashladnik na bazi vode odtud i popularnost

Avatar Tree dweller
Tree dweller
20:43 10.02.2015.

E sad znam što to znači.Hvala vam punoooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije