IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Umro okrutni mongolski vladar Timur Lenk

Timur Lenk
Foto: starlife73.blogspot.com
16.02.2015.
u 10:27

Sa sedamdeset godina krenuo je osvojiti Kinu

U dugoj osvajačkoj karijeri okrutni mongolski vladar Timur Lenk ostvario je posljednji preporod Mongolskog carstva. Osvojio je golema područja, od Mediterana na zapadu, Indije na jugu do Rusije na sjeveru. Veliki osvajač rodio se 1336. u Keshu, u današnjem Uzbekistanu. Godine 1370. srušio je velikog kana i proglasio se izravnim nasljednikom Đingis kana, a za prijestolnicu je odabrao Samarkand. Svoje je pobjedničke pohode obilježavao gradnjom velikih piramida od ljudskih lubanja. Slomivši Osmanlije kod Angore, Timur je vojnicima naredio da sultana Bajazita, koji je pao u zarobljeništvo, u daljnje ratne pohode nose u željeznom kavezu odjenutog u žensku odjeću, što je bilo neopisivo poniženje. Koliko god bio okrutan, Timur je bio i veliki zaljubljenik u umjetnost. S ratnih pohoda u Samarkand je dovodio graditelje i umjetnike kako bi iz toga grada napravio prijestolnicu svih prijestolnica. Sa sedamdeset godina krenuo je na najveću od svih kampanja - osvajanje Kine. Međutim, smrt ga je preduhitrila. Veliki osvajač umro je u veljači 1405. i pokopan je u grobnici Gur – i – Mir u Samarkandu. Njegovo je ime pobuđivalo strah sljedećih stoljeća. Razlog tomu bila je strašna kletva koja je čuvala njegov grob: „Krvavi ratovi čekaju svakoga tko se usudi oskvrnuti pepeo osvajača.

To je prokletstvo Tamerlana!“ Ne mareći za drevne vradžbine, četrdesetih godina 20. stoljeća sovjetski su znanstvenici pronašli i otvorili njegov grob. U lipnju 1941. odnijeli su Timurove ostatke u Moskvu gdje je uočena njegova tjelesna mana zbog koje je nazvan Lenk – Šepavi. Već sljedećega dana prokletstvo se prema nekima, zaista obistinilo. Nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez koji je u krvavom ratu izgubio 27 milijuna ljudi!

Komentara 5

OP
openheimer2
21:11 16.02.2015.

na štapu krenuo osvajat kinu

ST
stevecir
00:56 17.02.2015.

A nek'ka djava crni i odnijo, a je i napatijo pusti narod. I oduvik mu malo bilo- morebit je i zavrsijo vako ko zadnji tat. A jopet nevalja bogu da dusu grisimo- ko'zna kako je i njemju bilo. Pociva u miru. Nego nista ne pise ka ce se pokopat?Oce li ko iz nase Rvacke na sa'ranu? Kulinda ali kakovati druga pivacica, Valja poslat vinu delegaciju ondek a ne da se sprdaju sa naman i Mongoli. Ma i ja bi ga ispratijodo greblja da je malo blize. Ajde zbogon i idjen vrigat lignje.

ST
stevecir
01:07 17.02.2015.

Da prostite venga iko more rec jesu li lignje pokvarene ili jin nisan dobro opra. Sve mi se nesta crno i mrko po tepsiji razliva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije