IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Vojni aspekti ukrajinske krize

Kriza
Foto: VP magazin
06.02.2015.
u 16:29

Iako su knjigu napisali ruski autori, iznenađujuće je objektivan njihov pristup, fokusiran isključivo na vojne aspekte cijele ukrajinske priče

Tijekom 2014. godine publicirana je vrlo interesantna knjiga o jednoj iznimno aktualnoj temi – sukobima u Ukrajini. Kada sam konstatirao „interesantna knjiga“, onda mislim na djelo koje su izradili isključivo ruski autori, više ili manje vezani uz moskovski Centar za analize strategija i tehnologija, a izdana je u SAD-u, gdje je postala svojevrsni „bestseller“ stručne literature koja obrađuje navedeno područje. Upravo ta ambivalentnost autora i izdavača (prvenstveno zbog dijametralne različitosti pristupa njihovih službenih politika istom međunarodnom pitanju), dovoljno je intrigantna da se knjiga detaljno pročita.

Naime, iako su knjigu napisali ruski autori što samim time kod većine čitateljske publike može izazvati skeptičnost o njihovom krajnje subjektivnom pristupu (pa makar samo emotivno) zbog involviranosti u cijelu situaciju vezanu uz ukrajinska događanja, iznenađujuće je objektivan njihov pristup, fokusiran isključivo na vojne aspekte cijele ukrajinske priče, bez većeg ulaženja u bilo kakvu političku konotaciju. Navedena knjiga u stvari predstavlja zbirku znanstvenih i stručnih tekstova različitih autora objedinjenih u jedinstvenu cjelinu, a sastoji se od četiri poglavlja, unutar kojih je raspoređeno devet članaka, od kojih svaki usko obrađuje pojedino pitanje ruskoukrajinskog sukoba vezanog isključivo uz poluotok Krim. Osim toga, knjiga počinje predgovorom američkog analitičara i vojnog povjesničara Davida Glantza (inače izvrsnog poznavatelja vojnih prilika, kako u bivšem SSSR-u, tako i u današnjoj Rusiji), a na kraju je, uz izvanrednu kratku kronologiju rusko-krimskih odnosa i događanja...

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije