PRVI SVJETSKI RAT

Stanovnici Londona zbog straha spavaju po parkovima

GSK
Wikimedia
11.09.2015.
u 12:07

Strah od protivničke strane potresao je zemlje Antante više no ikada prije. Tom strahu uvelike su pridonosile i njemačke zračne snage koje su bombardirale britansku obalu

Napredovanje Središnjih sila nastavljalo se iz mjeseca u mjesec. Vijesti koje su stizale s bojišnica diljem Europe nisu ostavljale mjesta ni trunku optimizma kod zemalja članica Antante. S druge strane su Austro- Ugarska, Njemačka i Turska slavile pobjede u čvrstom uvjerenju u svoju konačnu pobjedu. Strah od protivničke strane potresao je zemlje Antante više no ikada prije. Tom strahu uvelike su pridonosile i njemačke zračne snage koje su bombardiranjima britanske obale i samog srca otočne monarhije ratne strahote dovele do kućnih pragova građana Londona. Nakon prvih napada na Veliku Britaniju, od 9. rujna započeli su novi napadi njemačkih zračnih brodova na istočnu britansku obalu. U noći 8/9. rujna napadnuti su London, tvornička i lučka postrojenja u blizini Norwicha i lučka postrojenja i rudnici željeza kod Middlesbrougha na sjeveru Velike Britanije.

Bombardiranje Londona izvršeno je pomoću tri zračna broda. Britanska obrana otvorila je paljbu na njemačke grdosije čim su se pojavili u dosegu njezine paljbe, uzdigli su se i britanski zrakoplovi, ali su svi zračni brodovi uspjeli poći neoštećeni. U noćnom bombardiranju Londona oštećeno je ukupno 15 kuća, buknuli su na više mjesta požari, ali veće štete nije bilo. Njemački zračni brodovi ponovili su svoje napade 11. rujna na londonske dokove te u noći 12/13. rujna na utvrde Southenda na samom jugu Britanije. Dok su britanski izvori nastojali umanjiti razmjere štete kako bi spriječili paniku među svojim stanovništvom, njemački izvori navodili su veliku štetu kako bi naglasili svoj uspjeh.

Od značajnijih pogođenih ciljeva navodi se velika šteta koja je učinjena britanskom vojnom poligonu za uvježbavanje topništva. Prema izjavi zapovjednika njemačke eskadre zračnih brodova koja je vršila posljednju zračnu navalu na London doznajemo da se eskadra ravnala prema katedrali Sv. Pavla u Londonu. Zračni brodovi lebdjeli su nad londonskim Towerom, mostom preko Temze i nad liverpulskim kolodvorom i bacali bombe. Koliko je mogao zaključiti s obzirom na veliku visinu na kojoj su se nalazili, njemačkom zapovjedniku zračne eskadre činilo se da je prilikom bombardiranja prouzročene velika šteta, o kojoj sudi na temelju požara koji su izbili u gradu nakon bombardiranja. Kako bi uveličao svoj uspjeh, o požarima piše kao o »velikom plamenom moru« koje je prekrilo London. Njemački izvještaji navode da je zbog zračne navale obustavljen željeznički promet i da su ostali prometni pravci pretrpjeli značajna oštećenja. U izvještaju se zaključuje da bi velik dio Londona u kratko vrijeme mogao biti razoren kad bi velika eskadra zračnih brodova bezobzirno bombardirala grad.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novom broju VP magazina od subote, 5. rujna na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije