OKUPIRANA POLJSKA

Zemlja bez kvislinga?

Poljska
Foto: Wikimedia Commons
07.10.2015.
u 14:33

Posljednjih godina i dio poljskih povjesničara prihvaća tezu da kvislinga na području Poljske nije bilo ponajprije zato što ih Njemačka nije željela. Ironično iz ove teze proizlazi zaključak da je upravo Njemačka s ovim svojim stavom »spasila« Poljsku od sramote kolaboracije.

Lođ (njemački Litzmannstadt) i Inowroclaw (njemački Hohensalza) ustrojena su u Državnu oblast Posen (njem. »Reichsgau Posen«), koja od 29. siječnja 1940. godine mijenja ime u Državna oblast Warthe (njem. »Reichsgau Wartheland«, odnosno »Warthegau«). Za državnog upravitelja oblasti Warthe imenovan je Arthur Greiser. Već 10. rujna 1939. godine za gore navedeno područje ustrojeno je Vojno zapovjedništvo Posen (njem. »Militärbefehlshaber Posen«) za čijeg je zapovjednika imenovan general topništva Alfred von Vollard-Bockelberg. Vojno zapovjedništvo Posen preustrojeno je 26. listopada 1939. godine u Zapovjedništvo vojnog okruga XXI. (njem. »Wehrkreis XXI.«) čime je, kao i u slučaju Vojnog okruga XX, čitavo spomenuto područje postalo sastavni dio teritorijalnog ustroja Wehrmachta. 

Zapovjednikom Vojnoga okruga XXI. imenovan je 26. listopada 1939. godine general topništva Walter Petzel, koji je na navedenom mjestu zapovjednika ostao 1. ožujka 1945. kada su oba vojna okruga (XX. i XXI) ugašeni. Na području Vojnog okruga XXI. postrojene su 429. i 431. divizija za posebnu uporabu sa zadaćom osiguranja vojnih i vitalnih objekata na području vojnog okruga te upućivanja ročnika na obuku u doknadne postrojbe. Po uzoru na ustroj u ostalim dijelovima Njemačkog Reicha, pri svakom vojnom krugu ustrojena su i mjesta viših SS- i redarstvenih vođa (njem. »Höherer SS- und Polizeiführer«) koji su pod svojim zapovjedništvom objedinili zapovijedanje redarstvenim postrojbama i ispostavama sigurnosnih službi na svom području. Tako je za višeg SS- i redarstvenog vođu u Vojnom okrugu XX. imenovan SS general i general redarstva (njem. »SS-Obergruppenführer und General der Polizei«) Richard Hildebrandt (na dužnosti od 9. listopada 1939. do 20. travnja 1943), a potom SSgeneral- poručnik i general-poručnik Waffen-SS-a i redarstva (njem. »SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS und der Polizei«) Fritz Katzmann (na dužnosti od 20. travnja 1943. do 1. travnja 1945). Za područje Vojnog okruga XXI. za višeg SS- i redarstvenog vođu imenovan je SS-general i general redarstva Wilhelm Koppe (na dužnosti od 9. listopada 1939. do 9. studenoga 1943), potom je vršitelj dužnosti general-bojnik redarstva (njem. »Generalmajor der Polizei«) Theodor Berkelmann (9. studenoga– 29. veljače 1944) i na kraju SSgeneral- poručnik i general-poručnik Waffen-SS-a i redarstva Heinz Reinefarth (29. veljače 1944–28. veljače 1945).

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novome izdanju VP magazina od ponedjeljka, 5. listopada na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar istovari
istovari
07:41 09.10.2015.

"SSgeneral- poručnik i general-poručnik Waffen-SS-a"..... Werhas daj već jednom shvati da krivo prevodiš vojne činove! Generalleutnant je general potpukovnik a ss gruppenfurer ss general potpukovnik. Manje površnosti, a više studioznosti kod prevođenja stručnih termina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije